23 Aralık 2010 Perşembe

Perfume: Story of a Murderer Coffret



Patrick Süskind'in unutulmaz eseri "Das Parfum"ün seyir zevki yüksek ve işlediği kavram olarak bu kadar soyut öğeyi güzel bir sinematografiyle beyaz perdeye aktaran, en az kitabı kadar başarılı olan Tom Tykwer yönetmenliğindeki filmin ardından sektöre formül ve malzeme sağlayan ana firmalardan olan International Fragrance & Flavors (IFF)'ın koku uzmanları Christophe Laudamiel ve Christophe Hornetz, Thierry Mugler parfümevinin yöneticisi Vera Strubi ve filmi çeken yapım firmasının pazarlama müdürü Thomas Friedl'dan oluşan bir ekip, Jean-Baptiste Grenouille'in hayatının dönemlerinden esinlenerek bir kofre set hazırlamış.



700 USD fiyatlı ve limitli olan bu seri tabi ki koleksiyonerler tarafından kapışılmak suretiyle henüz çıktığı hafta tükendi.




15 farklı kokudan oluşan bu setin içeriği ise şöyle

1) Baby: Jean-Baptiste'in mahrum olarak doğduğu tatlı-hafif ekşi ve sütümsü bebek teni kokusu.


2) Paris 1738: Grenouille'in yaşadığı, banyonun ve genel temizliğin pek önemsenmediği yıllardaki Paris sokaklarının pis kokusu.


3) Atelier Grimal: Grenouille'in çocukken çalıştığı tabakhanedeki deri kokusu.


4) Virgin No.1: Grenouille'in kokusuna bayıldığı ilk kız, filmdeki sarı erik satan kızıl saçlı kız. Yapımında çeşitli meyveler, ve çok ilginç, ailesinin ve kendisinin rızasıyla genç bir kızın göbek çukurundan ve saç diplerinden teri-ten kokusu alınmış.




5) Boutique Baldini: Grenouille'in çıraklık ettiği Mösyö Baldini'nin parfümeri dükkanı. Güçlü bir otsu koku.


6) Amor&Psyche: Baldini'yi kıskançlıktan çatlatan, kokusunu çözebilmek için sayısız deney yaptığı ancak Grenouille'in tık diye 2 dakikada yeniden ürettiği koku. Yeşil limon ağırlıklı, taze ve keskin bir koku.


7) Nuit Napolitaine: Grenouille'in Amor&Psyche'yi beğenmeyip, "kötü bir parfüm, ben bunu güzelleştirebilirim" diyerek yaptığı yeni koku. Bir öncekine nane, zencefil ve mandalina katkısı yapılmış.




8) Ermite: Grenouille'in inziyava çekildiği mağaranın kokusu. Yosun ve paçuli ağırlıklı metalik tınılara sahip bir koku.


9) Salon Rouge: Grenoille, mağaradaki inzivasında bir hayal alemine dalar. Hayalinde sadece kendisinin bildiği koku formüllerinin içersinde sarhoş olur. Labaratuar ortamında üretilmiş Karanal ve Aldron isimli moleküllerden oluşturulmuş bir koku.


10) Human Existence: Mağarada, her şeyin kokusunu alıp kendi kokusunun olmadığını fark eden Grenouille kendine insan teni kokuları yapmaya başlar (bu kısım filmde yok). Malt-kimyon ağırlıklı, gene yoğun ve pisimsi bir koku.


11) Absolu Jasmine: İnzivasından çıkan Grenouille, engin çiçek tarlalarıyla -özellikle yasemin- meşhur, parfüm yapımının kalesi Grasse'ta çalışmaya başlar. Adından da anlaşılacağı gibi baştan sona saf bir yasemin kokusu.


12) Sea: Grenouille, daldığı hayallerde engin bir denize açılır, denizdeki sonsuz yaşam zenginliğinin yayacağı kokunun rüyasıyla kendinden geçer. Calone ağırlıklı, kavun ve limon da içeren klasik bir deniz kokusu.


13) Noblesse: Grenouille, hayallerinde lüks bir ortama girecekken bu kokuyu sıkar. Zengin ve zarif bir gül kokusu.


14) Orgie: Grenouille'in şaheseri, kalabalığın üzerine püskürttüğü, son sahnedeki grup seksi ateşleyen, ulaşmayı amaçladığı nihai koku. Çikolata, misk, sandal ağacı, ter ve meni kokusu.


15) Aura: Mugler yöneticisi Vera Strubi, diğer kokularla birlikte kullanılabilecek ve onların etkilerini arttıracak bir koku eklenmesini istemiş. Misk ağırlıklı bu koku, setteki diğer kokuların kalıcılıkları üzerinde pozitif bir etki yaratmak amacıyla birlikte kullanım için düşünülmüş.





3 yorum:

  1. Sevgili arkadaşım, yazdıklarını okurken sanki filmi tekrar izlemiş ,kitabı tekrar okumuş oldum.Böyle şahane bir parçayı koleksiyonuna katmaya can atan insanlar vardır keşke böyle bir şeyi tekrar satışa çıkartsalar. Yazıların herzaman ki gibi şahane olmuş ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Ben de yazarken tekrar yaşadım gibi kitabı, filmi, yorumunuz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Filmi çok güzel bir betimleme olmuş böyle şahane bir koku arşivine sahip olmak kim istemez ki! ellerine sağlık

    YanıtlaSil