17 Haziran 2013 Pazartesi

Vetiver Dosyası

Orijini Hindistan olan ilginç bir bitki vetiver.

Chrysopogon zizanioides ismiyle biyolojik sınıflandırması olan bu nebat, parfümseverleri çok ilgilendiriyor, zira parfümlerde senelerdir muhtelif türleriyle pek çok şekilde kullanılmış, ve alt klasmanlara ayrılmış bir mevzu.




Toprak üstündeki yeşil hali bu şekilde

Toprak altına da 4 metreye kadar inebilen, hasat edilmiş kökleri bu şekilde. Bu derin kök yapısı nedeniyle erozyon kontrolünde de kullanılıyor. Deva gibi bir bitki.







Ancak bizi daha çok ilgilendiren hali bu. Yani vetiver yağı. Yüzden fazla farklı saptanmış aromatik bileşikten oluşan bu yağ, gerek bağlayıcı, gerek de başrolde olmak üzere pek çok parfümde kullanılıyor.



Vetiverin bende yarattığı koku algısı aslen hafif toprakla karışık taze kesilmiş çimen kokusu ve temizlik hissi.  Bir parfümden beklenen "çekicilik" mevzusunu tam olarak karşılamayabilir ancak temizlik ve özgüveni vermesi önemli.
 

Benim bu döneme kadar kullandığım vetiverli kokuları kendimce sınıflandırmak istiyorum.

Narenciyeli vetiver

Özellikle toplumca alışkın olduğumuz limon kolonyası rayihalarını içeren, dolayısıyla deneyenlerin ilk etapta kolayca burun bükebileceği bir parfüm grubu. Bence ana örnekleri Guerlain Vetiver, bunun daha yumuşağı Tom Ford Grey Vetiver.

Çiçekli vetiver

Aslında narenciyeliden ayırmak biraz zorlama olacak ancak, direktöman keskin limoni havadan biraz daha çiçeksi notalarla sıyrılan Paul Smith Story, CdG Vettiveru, Dior Vetiver, Armani Prive Vetyver Babylon, Diptyque Vetyverio örnek verilebilir.

Sabunsu vetiver

Ferah ve temiz hissi çok daha ön planda olan, kuvvetli citrus öğeleri üzerinde durmayan Creed Original Vetiver, Mugler Cologne  ve Prada Infusion de Vetiver.

İsli vetiver

Vetiverin kök tarafını daha fazla gösteren, odunsu aromaların kuvvetli olduğu bu kokularda da Chanel Sycomore, Lalique Encre Noire, Etro Vetiver, MPG Route de Vetiver, FM Vetiver Extraordinaire başarılı örneklerden



Bu üç gruba bir türlü sokamadığım ama, denizi içinden fışkırmış vetiver kökleri gibi hem ferah hem tuzlu çok farklı kokan bir parfüm olan TDC Sel de Vetiver, değişmez favorilerim arasında.

Tam olarak başrolde değil ama sağlam vetiver temaları içeren ve beğendiğim kokular da Terre d'Hermes, bunun neredeyse çok benzeri olan Montale Red Vetyver, temayı biraz daha hafifleten  Guerlain L'eau Boisee de severek kullandıklarımdan.

Gene bu grupta CdG 2MAN ve Artisan Timbuktu'yu da unutmamak lazım.

Yılın her vaktinde vetiverli parfümleri kullanmayı çok seven bendeniz, bu konuda en büyük favorilerim olarak an itibariyle kullandıklarımdan beğeni sıram

Chanel Sycomore
TDC Sel de Vetiver
Dior Vetiver
Cdg Vettiveru
Montale Red Vetyver
Tom Ford Grey Vetiver
Guerlain L'eau Boisee
Diptyque Vetyverio

şeklinde.

Bol vetiverli, fireşli günler dilerim.










 

10 yorum:

  1. Güzel bir inceleme olmuş leto, eline sağlık.Benim bu aylarda değişmez favorim,Guerlain L'eau Boisee.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Comme Des Garcons 2 ve Wonderwood, bu kokuları kullanma fırsatınız oldumu acaba,kalıcılık ve Farkedilirlik nasıl,birde Comme Des Garcons 2 nin 1999 ve 2004 yapımı var, sizce hangisi..

    YanıtlaSil
  3. Hocam ben bir vetiver hastasıyım. N'olur yardım edin. :))
    Bu TDC Sel de Vetiver , Dior Vetiver, Montale Red Vetyver parfumlerini bulmamda yardımcı olabilir misiniz? Decant veya sample bulup denemek isterim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam, yurtdışına giden birine aldırmaktan başka olanak yok malesef. Harvey Nichols'ta pek çok Montale çeşidi var ancak Red Vetyver yok.

      Sil
  4. merhaba,
    sayın Leto, creed original vetiver kullanmış olduğunuz bir parfümmü? fikriniz olur mu?
    teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Creed orginal vetiver gayet sabun gibi, temiz kokan bir parfüm. Farkedilirliği ve kalıcılık bende çok düşük oldu. Fiyatını düşünürsek bence kesinlikle alınmayacak bir parfüm.

      Sil
  5. erdem story ve encre nin listende olmaması şaşırttı beni..hadi mugler lineer yapısından dolayı belki giremez ama en azından o listenin altına ekleyebilirdin diye düşünüyorum story ve encre yi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam, şu an elimde olmadığı için yazmadım onları

      Sil
  6. Üstat, Encre Noir yorumunuz var artık, listeye kaçıncı sıradan gireceksiniz merak ediyorum..

    YanıtlaSil
  7. Bu bitkinin toprak istekleri hakkında bilgisi olan varmidir

    YanıtlaSil