31 Mart 2012 Cumartesi

Acqua di Parma Mirto di Panarea


Çıkış Yılı: 2008

Üst nota: Kara üzüm, Bergamot, Limon, Mersin ağacı
Orta nota: Leylak, Yasemin, Fesleğen, Ardıç, Portakal
Dip nota: Amber, Sedir, Gül

1916 yılında kurulmuş olan Acqua di Parma firmasının, ülkemizde pek yüksek bilinirliği mevcut değil. Geleneksel İtalyan kolonyaları ve tıraş ekipmanları konusunda oldukça tutulan bir marka.

Acqua di Parma'nın Blu Mediterraneo (Mavi Akdeniz) serisi ise, İtalya'nın çeşitli bölgelerinden ilham alınan isimleri ve hoş kokularıyla ülkemizde de popüler olmaya aday. İnceleyeceğim parfüm olan Mirto di Panarea da "Panarea Mersini" manasında. Panarea, Sicilya'nın kuzeyinde bulunan minik bir ada.


Mersin ağacı, Güney Avrupa'da bolca yetişen, maki türünde bir ağaççık. Mersingiller familyasında mersin, karanfil (çorbacılarda olan karanfil) ağacı, okaliptüs, yeni bahar gibi keskin-ferahlatıcı etkileri olan aromalı bitkiler mevcut.

Mirto di Panarea da ilk sıkıldığından itibaren müthiş bir ferahlık ve çiçekler açmış bir yaz bahçesinin verdiği temizlik-huzur duygusunu tattırıyor. Zaten üst notalarında kullanılan aromaları gördüğümüzde bu etkiyi veren notaların bolca eklendiğini görmekteyiz.

Parfümün ilk 15-20 dakikası Lacoste Booster'ın tam olması gereken hali gibi. Booster'da beni rahatsız eden ne varsa çıkarılıp koku çok daha doğal bir hale getirilmiş. Metaliklik yok, doya doya kokuyu ciğerlere çekmek var.

İlk anlarındaki yüksek farkedilirliğiyle, kullandığınızda dikkat çekici olacak, ismini sordurabilecek bir parfüm.


Çeşitli yan ürünleriyle birlikte, Mirto di Panarea


Orta notalarına geçildiğinde biraz daha çiçeksi tarafını göstermeye başlıyor, ancak rahatsız edecek derecede kadınsı değil. Dengesini pek güzel kurmuşlar, bu açıdan da oldukça beğeniyorum kendisini. Zira çiçeksi öğeler pek fazla öne çıkmıyor, ardıç ve fesleğenle dengelenip, bitki ve pırıl pırıl güneşli bir havadaki doğa kokusunu yaşatıyor.

Tenden 5-6 saat içersinde yok olmaya başlarken de ferah yapıyı sabit tutarak, hafif odunsular ve amberli bir dokunuş ile bu güzel koku deneyimini bitiriyor.

Koku tam bir unisex, önerdiğim kullanımı ise yaz ayları. Sıcak günlerde ferahlamak, hoş kokmak için, ve doğadan kopup gelmiş gibi hissettiğim kokusuyla tavsiye edebileceğim bir parfüm. İşini yapıyor.

Koku: 8 Kalıcılık: 6,5 Farkedilirlik: 7 Genele Hitap: 7

16 yorum:

  1. kadınsı değil ama ünisex nasıl oluyo? :) ben herif gibi kokmak istiyorum şahsen :) yaza ferah bişeyler ne önerirsiniz

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar,

    Serinin diger parfumleri icinde yorumlarinizi bekliyorum. Simdiden tesekkurler.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,yıllar önce abimden ara sıra araklayıp kullandıgım erkek heykel seklinde sisesi olan parfum kullanmıstım. Hiç bir yerde bulamadım.Eger ismi hakkında bilgisi olan varsa cevap verebilir mi ?

    YanıtlaSil
  4. Hacı eyvallah gaultier sanırım :)

    YanıtlaSil
  5. merhaba ,,acaba ADP nin bu mavi serisinden hepsini denedinizmi favoriniz bumu oldu ?yoksa sadece bunumu denediniz _?
    aranci di capri felanda var övülen
    saygılar

    YanıtlaSil
  6. Koku simdi elime gecti 60 ml lik aldim dogal bir koku ama bana biraz sabunsu geldi.Ama kaliteli ve dogal bir koku oldugu kesin,cogu sentetik koku bende bas agrisi yapiyor zaten.Fena bir koku degil gibi ama daha bir kere denedim,bakalim belki daha cok severim.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba. Hermes un jardin sur le nil kullanmaktayım.şişesini bitirdim ve bu tür floral kokulardan hoşlanıyorum.Sizce bu kokuyla değiştirmeye değermi? yada tavsiye edebiliceğiniz kokular varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğeneceğiniz kesin de, değiştirmeye değer mi kısmına siz karar vereceksiniz :)

      Sil
  8. Parma esenza diyorum... Deneyin üst seviye

    YanıtlaSil
  9. valmond--esenza parma yazlik mi?

    YanıtlaSil
  10. Merhaba dostlar..Bugün Harvey Nichols da denedim bu kokuyu..Öncelikle parfüm içeriğini tek tek takip edebiliyorsunuz onu söyleyim..Portakal ve greyfurt var başlarda..Azcık ekşimsi olsada muhteşem bir açılışı var kokunun...Daha bunun tadına varamadan 10 dakikada bitiyor bu eğlence...Ancak sonra ilginç birşey oldu..Parfüm italyan tarzı kokmaya başladı..Bildiğin italyan kokuyo...Otlar filan var..Ne bitkisiydi o bilemiyorum belki Leto nun dediği fesleğen olabilir ama net bir nota ve cezbedici..Güzeldi bence..Tende kalan son koku ise bence yosunumsu ama farklı olduğunu hissettiren ve azcık çiçeksi bir nota var..Sonu da güzel bence...tam koleksiyonluk..Maaşımı alıp koşturucam artık 157 lira bayılıp 75 ml olanını ekleyeceğim koleksiyona..yaz için özellikle de yaz akşamları için bence iyi bir koku olabilir...Yazlık Top 10 içine girer bence...

    YanıtlaSil
  11. İstanbul'da nerde bulabiliriz bu parfümü?

    YanıtlaSil
  12. iyide benim anlamadığım Acqua di Parma nın cologne 1916 çıkışlı parfümünü ilk yorumlamanızı isterdim

    YanıtlaSil
  13. Colonia serileri Colonia(1916) Colonia Assoluta(2003) Colonia Intensa(2007) ve Colonia Essenza(2010) yorumlarınızı bekliyoruz...

    YanıtlaSil