7 Nisan 2012 Cumartesi

Pour un Homme de Caron

Çıkış Yılı: 1934
Tasarım: Ernest Daltroff

Üst nota: Lavanta, Biberiye, Bergamot, Limon
Orta nota: Odunsu notalar, Vanilya
Dip nota: Tonka, Misk, Meşe yosunu

Parfümseverler arasında her zaman saygıdeğer bir yeri olan Caron markasının taa bindoküzyüzotuzlardan kopup gelen bir parfümü pour un Homme. Çıkış yılı olan 1934'ten beri aynı formülasyonu taşıyıp taşımadığını bilmiyorum tabi ki, ancak kokunun kendisi de halihazırda genel havasıyla "ben bu yıllara ait değilim" diyor.

Tıpkı daha önce tanıtımını yazdığım Grey Flannel gibi, Caron pour un Homme da günümüzde parfüm olarak çevrenizde duymaya pek alışmadığınız, ilginç bir koku.

İlk sıkıldığından itibaren güçlü bir lavanta kokusu etrafı sarıyor. Bu lavantanın egemen yapısını bozmadan eklenen minik minik herbal öğeler de kendine yer bulmaya çalışıyor, ancak aralarından en hissedileni biberiye. Bu parfümün algısının "eskilerden gelen" olması belki de büyüklerimizin evlerinde kokladığımız Rebul Lavanta kolonyasını hatırlatması.

Caron pour un Homme ve bol bol lavanta, şekil A

İnsanlara hayatlarındaki zaten kısıtlı olan zamanda, mağazada denerken parfümü aldıran, ilk olarak beğendiren şey üst notaları dersek, ülkemizde genel talep gören ferah, narenciye, hafif odunsu-baharatlı veya tatlı şeklinde söyleyebileceğim beğenilen parfüm tiplerinin hiçbirine uymuyor. Yani bu parfümün yeni sıkılmış halini koklayıp beğenen çok az çıkacaktır. Spekülasyon hakkımı kullanarak da kendisine Lancome Hypnose'un mağara adamı atası diyebilirim.

İlk on-onbeş dakikasından sonra genel gidişatta ise, koku şaşırtıcı bir şekilde beyefendi-lavanta çizgisinden biraz dümen kırarak vanilyalı yapısını ortaya çıkarıyor. Alışıldık bir şekilde yoğun ve tatlı bir vanilya şeklinde değil bu kullanım, ancak böyle lavantalı-herbal ilerleyen bir kokuda çıkınca insan şaşırıyor. Öne çıkıp kokunun hakimiyetini eline almıyor, ancak lavantayı ilginç bir şekilde destekliyor, keskinliğini alıyor, ustaca bir kullanım.

Tam bir klasik, erkek parfümleri beğeni ve algılarının eskilerden günümüze ne şekilde geldiğini görmek için her parfümseverin denemesini öneririm.

Her ne kadar ben bu parfümü üstümde taşımaktan ziyade ortam kokulandırılmasında kullanımı daha hoşuma gitse de, zihnimde canlanan kullanıcısı kırklarında bir piyanist. Saçlarına da hafif kır düşmüşse tamam bu iş.


Koku: 6 Kalıcılık: 7,5 Farkedilirlik: 7 Genele Hitap: 5

Ek bilgi, okuduğum çoğu yerde By Kilian a Taste of Heaven, bu parfüme benzetiliyor, ben de hafifçe katılıyorum. Ancak a Taste of Heaven son derece modernleştirilmiş, rafine bir koku.

4 yorum:

  1. merhaba,Türkiyede bu ürünü bulabilirmiyim. pinokyo

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Leto,
    3.man'le ilgili değerlendirmelerinizi merak ediyorum, kullandıysanız lütfen paylaşır mısınız , teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar Leto, yorumlarını hoşuma giderek okuyorum. Emeklerin için teşekkür ederim. Bu konuda bilgin olduğu için sana aradığım bir parfümü sormak istiyorum. İsmini bi türlü hatırlayamıyorum üretimden mi kaldırıldı nedir.
    Dior un bir parfümü kola gibi kokuyordu sanki, cam değil
    metalik gümüş renkli bir şişesi ve kapağı vardı. (Deodorant şişesi gibi) Yardımcı olabalirsen sevinirim :)

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler, sorunuzun cevabını maalesef bilmiyorum

    YanıtlaSil