14 Kasım 2012 Çarşamba

JPG Fleur du Male


Çıkış Yılı: 2007
Tasarım: Francis Kurkdjian

Üst nota: Petitgrain (Portakal ağacının dal ve yapraklarından elde edilen bir yağ)
Orta nota: Portakal çiçeği, Yasemin
Dip nota: Vanilya, Fesleğen

Meşhur burun Fransis Kürkçüyan'ın Jean Paul Gaultier için yaptığı "le male body-flanker"lardan olan Fleur du Male tam anlamıyla sıradışı bir koku. "Love it or hate it" dedikleri kavrama bir saygı duruşu adeta.

Şöyle başlamalıyım ki FDM, çok kuvvetli yapısı dolayısıyla kullanımında usta işi bir ince ayar istiyor. Biraz fazla kaçırırsanız gerek siz, gerek çevreniz bombardıman etkisine maruz kalır.

Koku, Le Male'dan alışılagelmiş olan tatlı, hafif kadınsı bazın üzerine taze ve kremsi portakal notaları ile başlayıp, indolik denen ve ayarsız kullanıldığında dışkı kokusuna kadar ilerleyebilen güçlü bir yasemin notası ile devam edip yumuşak bir vanilya ile son buluyor. Çok güzel kokan bir temiz sabun halesi içersinde yürüyorsunuz gün boyunca.

Kullanımını şöyle özetleyeyim, sabah evden çıkmadan sıkacağınız iki spreyin üzerine giyinip, gün boyu kokusunu kendiniz de her hareketinizde hissederek dolaşacaksınız. Asla fazla sıkmayın.

Kesinlikle denemeden alınmaması gereken bir koku, zira fazla kadınsı bulunabilir. Bu arada cinsiyetsiz bir koku olduğunu da belirtmeliyim, kadınlar da kullanıp gayet çekici kokabilir, zira kokunun kullanandan bağımsız olarak tahrik ve tahrip etkisi çok yüksek.

Biraz da kalıcılık ve farkedilirliğinden bahsedeyim. Özel parantez açmamın nedeni, kullandığım bunca kokunun yapmadığı bir şeyi yapması: dolabımda duran şişesi, sıkmaya lüzum bırakmadan tüm dolabı kokutup hatta elbiselere bile sinebiliyor! Kalıcılığı ise gerçek bir nükleer bomba, tende günleri, kıyafetlerde haftaları bulabiliyor. Yeter ki kokusunu sevin kalıcılık fanatikleri, Kutsal Kase'nizi buldunuz. Muhakkak soğuk hava kullanımı için, yazın bunu kullanma hatasına düşmeyiniz.

Koku: 7 Kalıcılık: 9 Farkedilirlik: 9 Genele Hitap: 5
Bir daha alır mıyım?: Ciddi söyleyeyim 24 yaşında yağız bir İsveçli olsam alırdım ancak bu kokuyu ben taşıyamam. Alacaksanız da küçük boy şişesini alın, utanmadan 125liğini çıkarmışlar, bitirebilene aşkolsun.


25 yorum:

  1. Kesinlikle bir denemede beğenip beğenilmediğine karar verilecek bir koku değil.Birkaç kere denemek lazım.2 fıstan fazlası çok boğucu olur,çevredekileri rahatsız eder fakat çok sıra dışı tarzı ile diğer parfüm kullanan insanlardan farklı olursunuz.Ayarı tutturulduğunda müthiş güzel bir koku...

    YanıtlaSil
  2. Parfümü sıkıp ilk kokladığınızda; bir çiçekçiye girdiğiniz anda yüzünüze çarpan o ılık - taze çiçek kokusu ile karşılaşıyorsunuz. Bu gerçekten benim için inanılmaz bir deneyim oldu. Fakat Leto ustam bunun bir yaz kokusu olmayacağı yönünde bir fikir beyan etmiş ama bence yaz mevsimi haricinde kullanamam gibime geliyor. Ustam bu konuda bana ne der acaba :) bir de sizden hala değerli Giorgio Armani Attitude yorumunu bekliyorum. Saygılarımla :)

    YanıtlaSil
  3. Le Male seven biri olarak onun turevleri olarak gordugum Du Male ve Fleur de Male'i da denemek istiyordum ancak ikisini de koklamaya fırsat bulamamıştım. Bu yazıyı görünce merakım arttı. :)
    Bu arada Türkçe bir parfüm blog'una rastlamak çok hoş, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. şuan elimde. daha yeni aldım. açıkcası aynen denildiği gibi bir çicek bahçesinin kokusu var içinde. bayan parfümü olsa açıkcası daha oturaklı olurmuş. le male'i istedim ailemden fakat bunu almışlar. ilk izlenimlerim açıkcası benlik bir parfüm olmadığı :)

    YanıtlaSil
  5. ya belki koku olarak bundan çok farklı içerikte bir koku ama sade ce dozajlamayıı bilmek lazım tabirinden dolayı aklıma geldiği için yazmak istedim."V de VAKKO" çok ağır bir koku uygun dozajlama ile gün boyu kokuyu alabiliosunuz. leto üstad denedinmi hiç Vakkoyu fikrin varmıdır?

    YanıtlaSil
  6. Denedim, başarılı ve fiyatı uygun bir (bence) takım elbise kokusu.

    YanıtlaSil
  7. leto üstad..senden narciso rodriguez for him musc yorumu bekliyorum..yapabilirmisin..

    YanıtlaSil
  8. Selam, elimde var, ilerleyen günlerde yazarım

    YanıtlaSil
  9. Selam üstad. Önecelikle tebrik ederim. Çok başarılı incelemelerde bulunuyor, bizlere ışık tutuyorsun. Devamını dilerim. Yalnız senden ricam; JPG Kokorico ilgi çekici bir tasarım ve reklamla girdi piyasaya. Halen kullandığım Dior Homme ve Xeryus Rouge dan sonra değişiklik yapmak istiyorum. Kokorico buna değer mi merak ediyorum. Senden bir inceleme alabilirsem eminim birçok arkadaşa daha faydası dokunacaktır. İyi günler, iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba, beğeniniz için teşekkür ederim. Kokorico'yu çıkar çıkmaz ben de merakla denedim. L'Instant de Guerlain Extreme (ama normali değil, extreme'i olacak) parfümüne oldukça benziyor ama taklitler asıllarını yaşatır dersek, şişe tasarımı dışında hiç ilgimi çekmeyen bir koku.

    Benzemeye çalıştığı L'Instant de Guerlain Extreme Kokorico'dan çok daha iyi.

    YanıtlaSil
  11. Teşekkür ederim, ilk fırsatta aslını deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  12. merhabalar. Le male, " du male,fleur de male" bu turlerinden en erkeksi olanı hangisidir sizce?

    YanıtlaSil
  13. Selam, JPG parfümlerinden klasik anlamda bir maskülenlik beklemek zor. O yüzden rehber burnunuzdur diyeceğim. Ama denediğim en kadınsıları Fleur du Male ve Gaultier 2.

    Geçtiğimiz günlerde elime Le Male Terrible geçti, beğendim.

    YanıtlaSil
  14. merhaba,
    bu yorumu yaptığınız parfüm fotoğraftaki beyaz şişe mi yoksa yeşil ve çizgili şişe mi cevaplarsanız sevinirim ona göre almayı düşünüyorum da boşuna yanlış şişeyi alıp parayı çöpe atmayalım.

    YanıtlaSil
  15. Beyaz şişe=Fleur du Male.

    YanıtlaSil
  16. çok ağır bir koku ben denedim ağır ve kalıcı biraz one millionu andırdı bana .teşekkürler.

    YanıtlaSil
  17. Bu koku bana bahar ve yaz mevsimini anımsatıyor,notalarınada bakacak olursak sanki tasvir edilen şey yine bizi bahar ve yaz mevsimine götürüyo,kokuyu bir kaç kez deneme fırsatım oldu,ilk sıkıldığında ki ilk notalar çok rahatsız edici olsada verilmek istenen notalar daha sonra insanı fazlasıyla memnun ediyo.Benim size bi sorum olucaktı bu parfüm hakkında.Bu parfümü kışın kullanın demişsiniz.Ben bu parfümü yaz için daha uygun gördüm,uygun görmemin nedenini ilk başta yazdım,ancak parfümü alıp kullanmadığım içinde kullanıcı deneyimini merak ediyorum,bu konuda ki fikriniz nedir.Temmuzun ortasında saat 1 gibi yukardan çatır çatır güneş etrafı kavururken bu parfümü 3 fıs sıkıp dışarı cıkarak gezmek bizi nasıl bi parfüm deneyimine davet eder?

    YanıtlaSil
  18. Merhaba Bünyamin Bey, yorumunuz ve görüşleriniz için teşekkür ederim. Tabi ki parfümleri enine boyuna, farklı görüşlerle değerlendirebiliriz.

    Öncelikle doğal olarak yazdıklarım kendi parfüm deneyimlerimden yola çıkarak oluşturulmuş notlar. Ben bu denli yoğun yasemin ve vanilya kullanımını sıcak yaz günlerine yakıştıramıyorum. Daha ziyade narenciye, denizi andıran notalar ve yumuşak vetiver bazlı havaları sıcak havalara daha uygun buluyorum.

    Güneş etrafı kavururken ben şahsen vanilya kokusu taşırsam önce kendim rahatsız olurum diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  19. yaz mevsiminde kullanmayı düşünenler aynı kokunun cologne versiyonuna bir baksın derim, çünkü diğeri gerçekten dozlama tutturulamadığında güçlü bir koku, hem çevrenize rahatsızlık verebilir, hemde taşıyan kişiyi bunaltabilir. bir de leto nun da bahsettiği gibi indolik yasemin kokusu ilk anlarda hafif bir burun kıvırmanıza sebep olabilir çünkü gerçekten dışkıyı andıran bir kokusu yok değil fakat biraz sabırlı olup oturmasını beklerseniz sabunsu bir hal alıyor ve dışkı bi yana dursun temizlik hissiyatını körüklüyor. denenmeden alınacak bir koku değil ama eğer kokusunu severseniz favori olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğrudur ve ben cologne versiyonunu severek kullanıyorum. Geçen Douglas'ta gördüm 125liği 99 tl idi, ideal de.

      Sil
  20. ben bu kokuyu severek kullanıyorum paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  21. bu parfümü bıraz ağır bulsamda biraz kadınsı koksada ben sevdim yalnız denemeden kesinlikle almayın derim

    YanıtlaSil
  22. Bir süredir kullanıyorum ve fazla sıkmazsanız eğer, gün boyu çok hoş ve farklı bir koku kullanmanın keyfini sürebiliyorsunuz... "love it or hate it" kısmında oyum kesinlikle => love it:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah bir FdM sever:) Ben artık FdM Cologne versiyonunu kullanıyorum. çok daha dizginlenmiş bir hali ve memnunum.

      Sil
  23. Eğer konu Love or Hate ise, kesinlikle Hated! Yorumlardan birinde takım elbise kokusu yazılmış, kesinlikle katılmıyorum. Hiç sofistike bulmadım, %99 günlük bir koku... adından da anlaşılacağı gibi çiçeksi notaları çok sıkıcı ve sevgili Jean Paul Gaultier, artık şu şişe tasarımından vazgeçmeli. İlk başlarda aa evet orijinal olmuş diyordum ama yıllardır sıktı artık. Yani aynı kadın silüetine ya da erkek defalarca kez çeşitlendirme yapıldı, yeter

    YanıtlaSil