3 Ocak 2014 Cuma

Greyfurt Dosyası







Narenciyeler çaprazlama yapmaya çok müsait bir aile ve bir çok alt türü var. Greyfurt da kırma bir tür, ilk defa Karayipler'de 1750lerde, bir Asya meyvesi olan Pomelonun portakal çaprazlamasıyla ortaya çıktığı düşünülüyor. İngilizlerin tıpkı PINEAPPLE'da olduğu gibi isimlendirme kabızlığına kurban gitmiş.

Fransızcası "pamplemousse" ve bu kelimenin geçtiği-andırdığı parfümlerin greyfurt odaklı olduğunu biliniz. Hemen her narenciye aroması gibi bu da kısa ömürlü olduğundan dolayı bu odağa sahip  kokulardan fazla kalıcılık beklemeyin. Ağırlık ne kadar greyfurtta olacaksa kalıcılığı o denli azalmaya meyillidir.

Bu parfümleri bahar-yaz aylarında kullanımınızı tavsiye ederim ve ekserisi unisextir.

Ben de greyfurt kullanımını beğendiğim parfümleri paylaşayım.

Christian Dior Aqua Fahrenheit:



Daha önce yorumunu yazdığım bu parfüm, soğuk ve acımsı greyfurt kullanımı ve özellikle ilk yarım saatiyle bu listeye girmeyi hak ediyor. Devamında gelen klasik Fahrenheit ve deri notalarıyla unisex olmaktan tamamen çıkıyor tabi ki.


Guerlain Aqua Allegoria Pamplelune:




Greyfurt kokusuna bir cinsiyet atfetmiyorum ancak listede (destekleyen notalar sayesinde tabi) feminen tarafa en çok kayan koku. Uygun fiyatı ve lineer, sade bir greyfurt kullanımıyla alanının önde gelen örneklerinden.




Hermes Un Jardin sur le Nil:



Bu da daha önce yorumunu yazdığım kokulardan. Greyfurt kullanımı mango ile birlikte mükemmel bir uyum yakalamış ve daha ziyade yeşil ve yumuşak bir algıya sahip. Listedekiler arasındaki en yumuşakbaşlı koku diyebiliriz.


Miller Harris Le Pamplemousse:





Bu listedekiler arasında en beğendiğim diyebileceğim, greyfurtu yumuşatarak-arındırarak değil de en doğal haliyle kullanan parfüm bu. Arkadan gelen biberiye gibi herbal notalar greyfurtun kısa ömrünü ve parlaklığını bu yeşil notalarla destekleyip, doğallığını bozmadan ömrünü uzatarak, ortaya usta işi bir parfüm çıkarılmasını sağlamış.


Hermes Eau de Pamplemousse Rose:





Listeye bir Hermes daha. Parlak greyfurt kullanımı iyi desteklenemediği için maalesef çok kısa bir süre içersinde, herhangi bir ayırdedici yanı olmayan sıradan bir kokuya dönüşüyor, dolayısıyla benden pek geçer not almadı. Kesin Concentrée versiyonu vardır ve asıl kullanılması gereken odur diye düşünüyorum. Pamplemousse Rose "pembe greyfurt" manasına geldiğinden ben burada bir kelime oyunu olduğunu düşünüyorum, zira pek gül kokusu almadım. (Resmi sitesi gül var diyor)


Jo Malone Grapefruit:



Pek beğenmediğim bir greyfurt aroması çiçeklerle desteklenmiş. Gene feminene yakın bir koku, ancak başarısız buldum.



L'Eau 2 Kenzo:




Acımsı ve serin greyfurt kullanımı Aqua Fahrenheit'a çok benzeyen bu sessiz sedasız Japon, arkadan gelen acı portakal, zencefil ve vetiver notalarıyla konsepti sağlam tutmuş. Denenmesini tavsiye ederim.


Benim aralarında koku beğenisi sıralamam, çok az farklarla olmakla birlikte, şu şekilde oldu. Parantez içersinde de performanslarını yazıyorum.

Miller Harris Pamplemousse (zayıf)
Hermes Un Jardin sur le Nil (orta-güçlü)
Guerlain Aqua Allegoria Pamplelune(orta)
L'Eau 2 Kenzo (orta)
Christian Dior Aqua Fahrenheit (orta-güçlü)
Hermes Eau de Pamplemousse Rose (zayıf)
Jo Malone Grapefruit (zayıf)

4 yorum:

  1. Leto, diğer parfüm bloglarını da takip ediyorum ama neden bilmiyorum ama senin tarzın daha bi hoşuma gidiyor. O yüzden senden daha sık incelemeler bekliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğeniniz için teşekkür ederim, iş güçten vakit buldukça yazmaya gayret :)

      Sil
  2. Gucci pour home ıı aldım. .koku hoş fakat kalıcılık yine sorun..

    YanıtlaSil
  3. 'dior cologne' yi de bir an önce bu listeye almanızı tavsiye ederim.

    YanıtlaSil