20 Ocak 2014 Pazartesi

Cartier Déclaration






Çıkış Yılı: 1998

Tasarım: Jean-Claude Ellena

Üst nota: Bergamot, Acı portakal, Kimyon
Orta nota: Ardıç, Tarhun, Pelinotu
Dip nota: Sedir, Meşeyosunu, Vetiver


Jean-Claude Ellena çok beğendiğim ve parfüm dünyasında da ismi sayılı burunlar arasında. Çok tutulan Terre d'Hermes isimli koku, herhalde parfümlerle içli dışlı olmayanlara bile ismini öğretmiştir.

Kendisinin asıl sanatını, basit ve aynı zamanda derinliği olan kokulardaki yolunu, yani aslında Déclaration'dan Terre'e giden yolu izlemek, aradaki basamakları görmek, parfümle ilgili insanlar için hem Ellena'yı anlamak, hem de Ellena'nın kullandığı ve sevdiği  malzemelerle bir kariyer yolculuğuna çıkmak için çok hoş bir deneyim.

Déclaration, Cologne Bigarade, Bigarade Concentre, Angeliques sous le Pluie, Un Jardin sur le Nil, Orange Vert, ve Terre Hermes.

Bunlar JCE'nin narenciye ve hafif baharat notalarını nasıl ustalıkla sentetiklere (çoğu zaman iso e super) yedirdiğini ve kavram olarak birbirini andıran ancak yeni hikayeler anlatan, çoğu da oldukça beğenilen parfümler ortaya çıkardığını gösteriyor.

Déclaration için öncelikle eau de cologne formatını taşıyan, ve hatta Edmond Roudnitska geleneğine kadar inen klasik bir koku diyebiliriz. Bunlar biber, baharatlar, ve narenciye notalarının birbiriyle dansı, temizlik hissi ve bir parfüm olarak değil de kişinin kendi ten kokusu gibi hareket etmesi şeklinde zuhur ediyor.

Nemli narenciyeden baharat-odun kombinine geçişi, bunları yaparken o tozlu hissiyatlı Ellena imzasına şahit olmak güzel.



İşe ciddi meraklı olmayanlara limon kolonyasını andırabilmesi, ve kullanılan baharatlar, özellikle kimyon notasının bazen ter kokusunu çağrıştırması (halbuki ben buna insan teni kokusu diyorum) dolayısıyla çok sevileceğini düşünmüyorum.

Acımsı narenciyeler, kendini ara ara gösteren odunsu baharatlar ile karşılaşacağınız bu parfüme bir kaç deneme yerine, biraz zaman verilmesi taraftarıyım.

Önerim belli bir yaşın üstündeki ve klasik giyimi tercih edenlere olacak. Zaten gençlerin hiç beğeneceğini sanmıyorum.

Ha bak bu adam Déclaration kokar mesela.



Koku: 8 Kalıcılık: 7 Farkedilirlik: 7 Genele Hitap: 6

3 yorum:

  1. Kötü parfüm değil ama sevemedim, Ellena parfümleri nedense bana mesafeli geliyorlar, yarattığı farklılık konusunda hakkını teslim etmeliyim.

    YanıtlaSil
  2. Bu koku bir kitap olsaydı? Bin bir Gece Masalları.
    Bu koku bir ruh hali olsaydı? Bilinmeyen dünyaları keşfetmeyi arzulayan öncü ruh.
    Bu koku bir mücevher olsaydı? Yükselen güneş tarafından aydınlatılan amber taşı.
    Bu koku renk olsaydı? Tabii ki turuncu!
    Bu koku bir şehir olsaydı? Siena.
    Bu koku bir film olsaydı? Arabistanlı Lawrence (1962).
    Bu koku bir dönem olsaydı? Osmanlı dönemi.
    Bu koku bir şarkı olsaydı? Serge Gainsbourg – Sea, Sex and Sun
    Bu koku bir sezon olsaydı? Sonbahar.”

    YanıtlaSil
  3. So nice blog with a very beautiful detail about the KENZO FLOWER and i appreciate it.
    KENZO FLOWER

    YanıtlaSil