17 Temmuz 2012 Salı

Comme des Garçons Vettiveru



Çıkış Yılı: 2002


Sıradışı parfümleriyle tanınan Japon modaevinin genel kullanıma nispeten hitap eden “basic” serisinden sonra “cologne” serisi de klasik eau de cologne formatına selam durmak suretiyle, koklayanların çoğunun beğenebileceği bir yapıda.





Citrico, Anbar ve Vettiveru isimli kokulardan oluşan bu seride, hakkında yazacağım koku Vettiveru.


İsim tabi tahmin ettiğiniz gibi parfümlerden aşina olduğumuz Vetiver aromasından geliyor. Vettiveru ise direk Japoncası olabilir veyahut ince bir espri olabilir diye düşünmekteyim. Anime izleyenler veya playstationda eski winning elevenları oynayanlar bilir, Japon kardeşler İngilizce vs. kelimeleri kendilerine has telaffuzlarıyla Japoncalaştırır.


Kokusuna gelirsek, doğal olarak Vettiveru’dan bir vetiver kokusu beklemeniz hakkınız, ve kendisi de bu hakkı veriyor. Ancak temiz-hafif bir vetiver kolonyası yapalım geçelim denmemiş ve üstünde çalışılmış bir parfüm olduğunu, içerdiği çok dengeli çiçek ve narenciye notalarından hissediyorum. Özellikle yasemin ve gül doğala çok yakın kullanılmış.


Ek olarak aldığım kokular da bergamot, sedir ve neroli. Fazla sıkıp boğucu olması imkansıza yakın, rahatlatıcı ve temiz bir kokusu var. Andıracağı parfümler Paul Smith Story ve Encre Noire’ın son demleri ve biraz Mugler Cologne olabilir. Ama Mugler Cologne gibi duş sonrası ferahlı/sabunsuluğu değil de topraksı olduğu ve çiçek aromaları içerdiği için daha zengin bir parfüm Vettiveru.


Gayet güzel kokmasının yanında tam bir fiyat/performans kokusu olduğunu da söylemeliyim. 125 ve 500 ml şeklinde satılıyor. Belki sıkılırım ederim derseniz 500 ml liğini almayın ancak 125liğini yurtdışında görürseniz muhakkak alın. 125liği 40 euro, 500lüğü de 80 euro civarı bir fiyatı var. Cologne ismini de küçümsemeyin, gidişatı normal bir parfüm gibi.


Kokusuyla, fiyatıyla, performansıyla cidden ders gibi parfüm, maşallah diyorum, ben tatmin oldum. Deneyiniz.


Koku: 9 Kalıcılık: 7,5 Farkedilirlik: 7 Genele Hitap: 7






38 yorum:

  1. Türkiye'de BuLabiLeceğimiz Bir Yer oLsa Ya Da GetirtebiLeceğimiz Bir Site oLsa Çok İyi oLurdu

    Yorum İçin Tşk Ederim

    YanıtlaSil
  2. Merhaba.Tom ford grey vetiver incelemesi ne zaman olacak?

    YanıtlaSil
  3. Leto merhaba..Ben pure havane almak istiyorum..Sen mugler parfümlerini fazla sevmiyorsun ama bu parfüm için ne dersin? Şimdiden teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Pure Havane gayet başarılı parfüm ben tavsiye ediyorum, soğuk günlerde kullanım için ben de 10-15 ml elimde bulundururum.

      Sil
  4. merhabalar leto..
    yorumlarınız gayet başarılı tebrik ediyorum lakin yazdığınız biçok kokuyu parfüm mağazalarında bulmak biraz zor..yorumlarınıza güveniyorum..ve sıraya koydugum biçok öneriniz var ama biçoğunu bulamadım mağazalarda (sevil,boyner.TA,sephora) aslında biraz daha heryerde bulunabilcek yorumlar yapsanız izleyicileriniz memnun olcaktır diye düşünüyorum..saygılar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abartmayalım :) Creed, Comme des Garçons ve By Kilian harici hepsini normal mağazalarda, kalanlarını da İstanbul veya Ankara'da iseniz Harvey Nichols'ta bulursunuz.

      Sil
  5. selam. "Carolina herrera chic men"hakkında düşünceleriniz nelerdir acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam, düşüncem bu: "Eh" . Varsa kullanılır, yoksa aranmaz.

      Sil
  6. Merhabalar Leto Bey. Size bir şey danışabilir miyim?

    YanıtlaSil
  7. Selam Leto.Sizin yaz aylarında kullandığınız favori kokularınız neler?Bizlerle paylaşırmısınız?Emir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yaz favorilerim Creed Virgin Island Water, CdG Vettiveru, Chanel Sycomore, Bond no.9 Wall Street, Armani Gio Essenza

      Sil
  8. Merhaba. 212 men yorumunuzu blogda görebilecekmiyiz.

    YanıtlaSil
  9. Selam. Channel Sycomore parfümünü hangi mağazalardan temin edebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MErhaba, sanırım Nişantaşı veya İstinye Park Chanel butiğinde

      Sil
  10. Selam Leto şöyle farkedilirliği yüksek yürürken püfür püfür esen fresh tarzda güzel bi parfüm önerebilirmisn

    YanıtlaSil
  11. Merhaba,araştırmalarını yakından takip ediyorum ve bizleri bu konuda aydınlattığın için teşekkür ederim.Parfüm seçerken ve alırken yorumlarınızı dikkate alıyor ve kaynak olarak görüyorum.Acaba bana kalıcılığı çok iyi olan hangi parfümleri önerebilirsin ? Öyle ki 12 saat falan etkisi azalmadan koruyabilsin.Koku olarak ise kriterim çok ağır ve rahatsız edici olmasın yeterli,dediğim gibi benim için en önemli unsur kalıcı olması.(Bu arada yaşım 27 ve normal birisiyim,sportif veya businessman tarzı bir yaşantım yok) Cevabınızı bekliyorum.Saygı ve sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayrıca bu parfümün kalıcılığını arttırmanın bir püf noktası falan var mı ? Mesela bazı sitelerde bileklerinizin içine veya kulak arkasına sıkılması,sıkıldıktan sonra kokunun üzerinize sinmesi için aynı ortamda bi süre beklenilmesi vs. gibi öneriler oluyor ya da bu parfümlerin yan ürünleri olan deodorant/deo stick gibi ürünlerle beraber kullanılmasının etkisini ve kalıcılığını arttıracağı söyleniyor.Siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz ? Bunların doğruluk payı var mıdır ?

      Sil
  12. Bilek içi ve kulak arkasına sürün demelerinin nedeni kalıcılığı artırmak değil. Oralara sürünce parfümün kendini daha çok göstermesi. Sanırım damarlar bu noktalarda yüzeye daha yakın olduğu için böyle şeyler söyleniyor. Parfümün kalıcılığını artırmak diye de bir şey olduğunu sanmıyorum. Bu bana göre parfümde ve tende biten bir olay.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söylediklerinize katılmakla beraber,200-300 TL verilen bir parfümün kalıcılık konusunu aşması gerektiğini düşünüyorum.Belki kokunun etkisi her tende farklı şekilde ortaya çıkabilir veya farklı bir iz bırakabilir,artık her kişinin kendi vücut salgısından mı kaynaklanıyor bilemiyorum ama aynı parfüm markasının farklı insanlarda daha farklı bir koku yaydığına şahit oldum.Veya ne bileyim herkesin zevki aynı değildir,birisi o kokuyu çok beğenirken,bir başkası nefret edebilir,bunu da anlayabiliyorum ancak o kadar para verilen bir kokunun da kalıcılığı,5-10 TL'lik dandik deodorantlar gibi,odam ile asansör arasındaki mesafe kadar olmamalı diye düşünüyorum.

      Sil
    2. Merhaba, yan ürünler daha ziyade farkedilirliği arttırır, hani balsamını kullanırsanız yüzünüz de kokar, stikini kullanırsanız göğüs omuz sırt bölgeniz de kokar, daha başka bir numarası yok. Ayrıca hemen hepsi parfümle hafif kokulandırılmış standart nemlendirici/antiperspirant ürünlerdir, ben konusunda uzmanlaşmış ürünleri kullanmayı tercih ederim.

      200-300 tl verilen bir parfümün kalıcılık konusunu aşması GEREKTİĞİ düşünceniz en büyük yanılgınız. O yüzden bu kadar çeşit olması iyi ya ;) Aromalar kalıcıdır, narenciye bazlı biz parfüm şiir gibi yapılsın, cennet gibi koksun, kalıcılığı belli bir süreyi aşamaz. Bu konuyu parayla ilişkilendirmek "beluga havyarına o kadar para verdim neden karnım doymadı", ya da "şişesine 500 dolar verdiğimiz şarap kafamızı pek de güzel yapmadı" demekle inanın birebir aynı.



      Sil
  13. Merhaba Leto,sanırım derdimi tam olarak anlatamadım.Eğer benim bir parfümden beklentim,hem fevkalade güzel koksun,hem de aşırı derecede kalıcı olsun şeklinde olsaydı,söylediklerin geçerli olabilirdi.Yani benim asıl amacım doymak,damak zevki değil.Eğer doymak için 200-300 TL vermem gerekirse veririm sorun değil,çünkü beklentim karşılanmıştır.Şimdi diyebilirsin ki,madem amacın kalıcı olması,neden hacı yağı alıp kullanmayı denemiyorsun ? Ben de diyorum ki,evet benim amacım karnımı doyurmak ama bunun için illa kokoreç,kelle-paça vs. yemem gerekmiyor.Daha öncede söylediğim gibi kokusu ağır ve rahatsız edici olmasın benim için yeterli,ama mutlaka kalıcı olmalı.Kokusu,dünya üzerindeki en güzel kokuda olsa kalıcı olmadıktan sonra benim işime yaramaz.Bu açıklamalar doğrultusunda,bana önerebileceğiniz bir parfüm markası var mı ?

    YanıtlaSil
  14. Tabi var, Amouage, Kilian ve Bond markaları beklentilerinizi fazlasıyla karşılayacaktır.

    YanıtlaSil
  15. Önerileriniz için teşekkür ederim,iyi bayramlar.

    YanıtlaSil
  16. Şu nabız noktalarına parfüm sıkma konusunu açıklığa kavuşturabileceğimi düşünerek birkaç şey söylemem gerek. İlk olarak bileklerin ph değeri vücudun diğer yerlerine oranla daha yüksektir yani daha asidiktir ve çoğunlukla narenciye ve çiçek ihtiva eden parfümlerin kokusunu çok kolay bir şekilde bozabilir. Eğer parfümü ellerinizin üstüne ve kollarınızın üst bölgesinin ön yüzüne sıkmanız hem kalıcılığı hem de farkedilirliği büyük oranda artıracaktır. Tabi her nabız noktasının böyle daha asidik olma durumu yok. Örneğin kalbin üstü etkili bir yerdir parfümün dağılması için. Kulak arkasına sıkmak ise en büyük hatadir ki hem asitlik oranı hem de bakteri oranı yüksek olan bu bölgeler kokuyu tutabilir ama çok bozacaktır. O yüzden sadece gırtlağın yakın cevresine sıkılmasını öneriyorum. Omuzlar da çok iyi yerler değildir çünkü asitlik uygun olsa da kokuyu tutacak sıcaklık mevcut değildir. Saçlarınız kuru yapılı değilse bir fıs da oraya sıkmak yine etkili olacaktır. Parfüm yan ürünlerinin parfümle birlikte kullanılması aynen Leto Bey'in dediği gibi farkedilirliği artıracaktır evet ancak yan ürünlerde kullanılan kimyasallar yine parfümün genel yapısını bozabilir; orta notalara çabuk geçmesi ve çabuk bitmesi gibi. Gerci tepe noktalar müthiş hissedilecektir bu konuda şüpheniz olmasın. Son olarak da ten renginin koku üzerindeki etkilerinden bahsetmem gerekirse, her parfüm her tende farklı kokar evet ama beyaz tenliler çiçeksi, esmerler baharatlı parfüm kullansın diye bir şey söylenemez. Ben bembeyazim ama Kenzo Power tenimle savaşa girdi resmen mesela. Kişisel beğenilerinizi ten renginize göre sınırlandırmayın kesinlikle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Çağdaş,paylaştığın bilgiler için teşekkür ederim.Ben bu konuda biraz acemiyim,yıllardı elime ne geçerse rastgele kullanmış biriyim,markalarına bile bakmam,ama bu kalıcılık nedense bende hep sorun olmuştur.Belki benim beklentim biraz yüksek ama ne bileyim,sabah çıkarken sıktığım parfüm 2-3 saat içinde etkisini kaybediyor.Bu arada sigara kullanıyorum,mutlaka bunun da etkisi vardır ama 2-3 saat de çok az bir süre gibi geliyor bana.Ayrıca sigara içmeme rağmen,koku alma yetim oldukça yüksektir,kabul ediyorum insanın bir süre sonra kokuya alışması ve kokunun keskinliğinin azalması normaldir ancak yine de ben bir kokukuyu algılayamıyorsam,kesinlikle bir başkası da algılayamayacaktır,nitekim çevremdeki arkadaşlarıma sorduğumda onlar da hiçbir şey hissetmediklerini söylüyorlar.Sonuçta ben de bayanlar gibi sürekli yanımda parfüm şişesini taşıyıp,her saat başı parfümümü tazeleyemem ki.Gerçi diğer konuda da sormuştum ama buradanda sorumu yineleyeyim;bu farkedilirlik ve kalıcılık nedir ? aralarında ne gibi farklar var ? Daha önce de söylediğim gibi bu konularda acemiyim biraz :) Bir de bileklerde pH yüksek olduğu için daha asidiktir demişsiniz ama pH yükselince daha bazik olması gerekmez mi ?

      Sil
    2. ph konusunda haklısın hatamı kabul ediyorum, ama daha asidik olduğu gerçek. Aslında yüksek ya da düşük ph degerinden ziyade daha duzensiz bir ph var bileklerde diğer bölgelere göre. Farkedilirligin 2-3 saat icinde kaybolması çok normal aslında, ama yarım saatte bitiyor olması da parfüm kalitesinin düşük olduğunu da çok göstermez. Firmaların seçimi diyelim doğru ya da yanlış. Keza kalıcılık da aynı sekilde bir kalite göstergesi değildir. Gün icinde yenileme yapmak kadar kolay bir şey yok bence :)

      Sil
  17. Ek olarak kıyafet üstüne parfüm sıkmak ile ilgili şunu söyleyebilirim; linen ve pamuklu kumaşlar koku moleküllerini uzun süreler tutabildiklerinden dolayı herkes farkindadır ki çoğu parfüm kıyafet üzerine sıkıldığında kalıcılık degerleri neredeyse 2-3 kat artar. Ancak bu koku tutma olayının bir farklılığı var ki o da parfümün notalarının akışını yavaşlatmasıdır. Yani teninizdeki parfüm normal işleyişini sürdürürken kiyafetteki koku partikülleri yavaş çekimde ilerleyecektir. Bu herkesin memnun olacağı bir durum değildir sanırım. Belli bir notanın sevilmemesi durumunda bir de o notanın yavaş ilerlemesi pek iyi olmaz kesinlikle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de parfümü şöyle ön cepheden bir 30 cm geride tutarak dairesel bir hareketle sıkma yöntemi var,hani şu filmlerde,dizilerde bayanlar sıklıkla kullanır bu yöntemi :) Aslında bu şekilde uygulamak bana da mantıklı geliyor,sonuçta parfüm daha büyük bir çapta dağılım gösteriyor.Leto sana rica etsem,parfümlerin uygulanışı hakkında bir şeyler yazabilir misin blogda ? Hem benim gibi acemi olanlar da faydalanmış olur,hem de herkes parfümün doğru uygulanış yöntemlerini öğrenmiş olur.Heralde uygalanış yöntemi ve yerleride önemlidir diye düşünüyorum,bu konuda bizi bilgilendirirsen sevinirim.Aklıma gelmişken,bu tamamen benim kişisel görüşüm,gözlemlerimden şöyle bir sonuca vardım;kilolu insanlar üzerinde sanki parfüm biraz daha etkili oluyor.Kullandıkları parfüm çok güzel olsa da veya hacı yağı gibi rahatsız edici olsa da,artık siz farkedilirlik mi veya kalıcılık mı diyorsunuz bilemicem,benim en çok dikkatimi çeken kokular genellikle kilolu insanlar nedense.Hani koku ben burdayım diye bağırır ya (sizin tabirinizle :)) işte öyle dikkat çekici.Ben de bunu şuna bağladım;acaba derialtı yağ dokusunun fazla olması,parfümün farkedilirlik ve kalıcılığını arttırıcı bir unsur olabilir mi ? Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda ?

      Sil
  18. Bu soruların muhattabı ben miyim Leto Bey mi? :) Benim fikrimi sorarsanız parfümü geriden sıkıp oluşan bulutun içine girmek de etkili bir yöntemdir ancak bu daha çok yoğun parfümlerde işe yarar, şipreler gibi. Diğer tür parfümlerin havayla temasını hızlı sağlamak uçuculuk doguracaktır. Ayrıca bu tip bir kullanım gercekten de 70'lerden beri (sanırım en çok kullanan da Estee Lauder'dir) tam bir reklam unsuru olarak kullanılıyor yani size daha fazla katılamazdım :) Kilolu insanların daha çok kokmalarinin nedeni de aynen dediğiniz gibi yağ tabakasiyla ilişkili, yağ hücreleri koku moleküllerinin gitmesine izin vermiyor çünkü.

    YanıtlaSil
  19. Genel olarak soruyorum :) Bilenler,tecrübelerini paylaşsın,kendilerine saklamasınlar,o kilitler açılsın lütfen.Kendimize gelelim,ne yapıyoruz biz ki ? biz ne yapıyoruz ki ? ben çok doluyum...

    YanıtlaSil
  20. Bu doluluğa Comme des Garçons-Kyoto iyi gelir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  21. mrb leto bey bu parfum hakkinda yorumunuzu cok begendim benim istedigim tarzda bir parfum kaliciligida fena degil.luckyscent ten baktim simdi $82 dolar 500 ml olani.tavsiye ediyormusunuz parfumu,yaz icin hatta 4 mevsim ideal olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam, güzel parfüm, iyi fiyat, ama vetiver kokusunu sevmeniz lazım öncelikle. Tom Ford Grey Vetiver vs aranız iyiyse.

      Sil
  22. evet tom ford grey vetiveri cok begenmistim.sakin ve temiz bir koku gercekten ama fiyati tuzlu biraz.alternatif olarak bu kokuyu denemek istiyrum. yrumunuzdan etkilendigim icin emin olmak istedim.125 ml olanini siparis verdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O halde güle güle kullanın. Vetiver kokularıyla arası iyi olan biri için fiyat/performans mükemmel bir parfüm Vettiveru.

      Sil
  23. Merhabalar Leto bey, Bu kokuyu internette aradım ancak bulamadım. Nerelerde bulabilirim istanbulda? Gittigidiyordan yada benzeri siteden almak istemiyorum sahte çıkabilir diye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, popüler bir koku olmadığı için sahtesi olacağını zannetmiyorum, ülkemizde de Harvey Nichols harici bir tedarik imkanı mevcut değil.

      Sil