3 Şubat 2011 Perşembe

Comme des Garçons Eau de Parfum

Çıkış Yılı: 1994
Tasarım: Mark Buxton

Üst nota: Tarçın, Kakule, Muskat, Karanfil
Orta nota: Kişniş, Sedir, Gül, Sardunya
Dip nota: Bal, Sandal ağacı, Tütsü, Biber, Reçine, Asilbent


Comme des Garçons, 1969 çıkışlı bir Japon modaevi. Çılgın ve sıradışı tasarımlarıyla tanınan firma 1994 yılında parfüm işine girdiğinde bu farklılığı ürettiği kokulara da yansıtmış.

Japon firmaları deyince aklımıza ilk gelen Kenzo, Issey Miyake gibi firmaların ürettiği kokuların minimalist ve yıllardır beğenilen, severek kullanılan kokular olmasına alışmıştık.

Comme des Garçons ise bu algıyı yıkıp baştan yaratmış. İnanılmaz ilginç ve çılgın yaratıcı özgürlük bağlamında ortaya çıkmış konsept kokuları var. Ender bir kaç örnek dışında genel beğeni umurlarında bile değil ve makina gibi yeni koku üretiyorlar. 60 çeşit civarı kokuları var şu an.

Çok fazla ismini duyup merak ettikten sonra şu an için aldığım ilk ve tek CDG kokusu olan Eau de Parfum, 1994 yılında çıkmış olan firmanın ilk parfümü.

Parfüm feci kuvvetli bir tatlımsı-baharat kokusu. Üst notaları sıkıp algılamayı geçtim, kapağını bile şöyle bir koklayınca insanı çarpıp biraz başını döndürüyor. Alay içtiması etkisini YSL M7 için yazmıştım ancak CDG nin yanında uzman çavuş gibi kalıyor sanki.

Hadi üst notayı atlattık diyoruz, teker teker gelmiyorlar ki, bu defa da çok kuvvetli tatlı sedir ve gül sazı eline alıyor, dibe doğru indikçe (inmesi bile 7-8 saat) bal, sandal ağacı gibi sabitleyici tatlı notaların yanında tütsü, reçine ve asilbent ağaç kabuğu gibi kokan bir etkiyi yaratıyor.

Yani başlangıcı çok kuvvetli baharatlı, ortası kuvvetli tatlı çiçeksi, sonu ise ağır tütsü-odunsu. Böyle Kanzuk tabletler vardı eskiden, sanki onun gibi kokuyor, boğaz pastili gibi, ilaç gibi, hani böyle mahalle arasındaki 50 senelik aktar amcanın dükkanı gibi kokan, sevilip kullanılması çok güç bir koku.

Geçişler ve notaların kuvvetliliği açısından gerçekten takdir edilesi bir çalışma ancak alıp da, hele ki "hacı yağı" kültü oturmuş olan, geneli ılıman iklimli ülkemizde kullanılacak bir parfüm olduğunu düşünmüyorum. Finlandiyalı, Norveçli arkadaşlar kullanabilir.

Koku: 6 Kalıcılık: 8 Farkedilirlik : 9 Genele Hitap : 3
Aldığıma pişman mıyım?: Evet.

21 yorum:

  1. iştahımı açıp kapatan bir blog olmaya başladı,
    uzak durmaya çalışıyorum artık ama elimde değil

    erkek edp dosyası bekliyoruz sizden, tek seferde hepsini tartıp biçmek ilginç olurdu neyseki çok da fazla değiller, okumayı çok isterdim, mümkün mü?

    YanıtlaSil
  2. Leto komşu,CDG denemekten soğuma sakın.Sen beni dinle bir Red Sequoia dene :) Çokca beğeneceğini seziyorum..Ben Mygitar forumundan Arifcic..Adı çok geçen CDG lerden Kyoto ve Avignon beni bu kadar tatmin etmedi,Avignon facia idi resmen.Red Sequoia gerçekten mestetti ama.

    YanıtlaSil
  3. Vay dostum nasılsın :)

    Red Series Sequoia ve Cologne Series Vettiveru hakkında çok iyi şeyler okudum, CDG nin daha ziyade tütsü-baharat-odunsu konseptini kullandığı zaman abarttığını ve günlük kullanıma hiç uygun olmayan kokular yaptığını düşünüyorum.

    Bakalım, sırayla deneyeceğiz :)

    YanıtlaSil
  4. Diğer adsız dostum, iştahınız neden kapanıyor aşkolsun :)

    EDP dosyası gibi bir çalışma tabi mükemmel olur ancak sadece kullandığım kokuların yorumlarını yazıyorum haliyle, o yüzden denk geldikçe gibi oluyor, sayısı az demeyin ve EDP ismine de takılmayın bence, zira EDT yazmasına rağmen alkolü %75 gibi genel seviyeye göre düşük seviyelerde gezinen Hermesler var mesela.

    İkincisi de EDP nin bir fetiş haline getirilmesine gerek yok, ben öncelikle kokuyu beğenme taraftarıyım, kalıcılık atomizer ile her zaman aşılabiliecek bir sorun, farkedilirlik ise aslında çok yüksek olmamasını tercih ettiğim bir husus, parfüm aurası 30 cm in üstüne çıkınca ben rahatsız oluyorum, insanların ağzına zorla tıkıltırmış gibi hissediyorum.

    YanıtlaSil
  5. İltifat etmeye çalışmıştım sadece, becerememişim :)
    EDP'yi EDT'den kalıcılık açısından değil de EDP'nin gerek yaratıcısı gerekse marka açısından farklı bir iddia taşıması açısından üstün tutmuştum. Yoksa aklımı çelen bir tane EDP oldu bugüne kadar. Tercih etmek için geçerli bir sebep değil diye düşünüyorum ben de.
    İşin biçim ve pazarlama yanı koku kadar ilgimi çektiği için yanılıyor olabilirim ama dediğim gibi EDP yaratıcılık açısından farklı bir anlam taşıyor, haliyle çok güzel cümleler okurdum ben o yazıda gibi geliyor.

    YanıtlaSil
  6. Rica ederim:) Aslında baktığımızda EDP ler sadece esans konsantrasyonu açısından öne çıkıyor, öyle inanılmaz farklar yok

    YanıtlaSil
  7. Teşekkür ederim Leto komşu,seni sormalı...Parfüm aktivitelerin tam gaz devam ediyor,maşallah diyelim:)Ben ara verdim bir müddet ama,büyüyünce seni geçecem inşallah abisi:)Görüşebilmek dileğiyle,hoşçakal!..

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Leto, öncelikle fikir sahibi olacağım böyle bir forum yarattığın için sana saygılar sunuyorum. Ben de parfüm koleksiyoncusu biri olarak sana önerilerimi sunmaktan büyük bir onur duyacağım. Ilk olarak senden Giorgio Armani Attitude'dü yorumlamanı rica edeceğim. Cünkü haketiği ilgiyi pek göremiyor şu anda. Başarılarının devamı dileği ile...

    YanıtlaSil
  9. İlgin ve nazik yorumların için çok teşekkür ederim Uchiha, Armanilerden tam şişe almak henüz nasip olmadı ancak Attitude'u aklıma yazdım, en yakın parfümeri ziyaretimde deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  10. bu işlere ara vermiş olsam da blogunu okuyorum halen,hatırlatayım istedim =) sonlarını okumasaydım neredeyse süper olacağını düşünecektim parfümün ama sonlarında dediğin gibi sonucu facia olurdu herhalde. leto KOMŞUM burnuna gurban

    YanıtlaSil
  11. CdG'un insense serisinin methini çok duydum. O serideki parfümleri test etmenizi ve yorumlarını görmeyi gerçekten çok isterim. Bu güzel ve benzerlerinden farklı blogunuz için ayrıca teşekkür ve tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  12. CDG 2 su gumus sisede olup kahverengi kutuda olani :) o parfumu de denemeniz mumkunmudur sizin yorumlariniz benim zevkime cok hitap ediyor..

    YanıtlaSil
  13. Selam, CDG2'nin elimde deneme boyu var, güzel bir koku ama çok çok beğenmedim, ona gelene kadar o para verilecek kokular var:)

    YanıtlaSil
  14. Ben aslinda cgd 2 icin ayri bir sayfa acarsiniz diye dusunmustum... :)

    YanıtlaSil
  15. peki cdg wonderwood :) nasil sizce

    YanıtlaSil
  16. Parfumun kaliciligina 8 puan vermissiniz parfum 3-4 saat sonra kendisini oyle bir cekiyor ki tene yapismak zorunda kaliyorsunuz kokusunu alabilmek icin.sizce oyle degil mi ?

    YanıtlaSil
  17. E değil ki 8 vermişim:) Bende ertesi sabaha kadar rahatça hissedilen bir kalıcılığı oldu.

    YanıtlaSil
  18. Selam Leto 8.88 sizce nasıl bir koku , tavsiye eder misiniz ? Geçen gün ilk defa deneme şansım oldu 2 man ile birlikte, bayıldım ama sizin görüşlerinize değer verdiğim için sormak istedim. Farklı kokular olma konusunda üzerine konuşulduğu kadar varmış. Bu arada L'anarchiste'e kör alış yapmayı düşünüyorum, sevdiğiniz bir koku mu güzel buluyor musunuz ?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, 8.88 güzel parfümdür, tavsiye ederim. Kendine has farklı bir kokusu var. Sevil PArfümeri'nin ülkemize uygun fiyatlara CdG getirmesi çok şık bir hareket oldu. Anarchiste'i ben seviyorum ama kör alış tavsiye edilecek bir parfüm değil, uygun fiyata yakalamışsanız kaçırmayın ama, iyi bir deneyimdir.

      Sil
  19. Selam Leto usta. Comme des Garçons 2 Man nasıldır? Kaç puan verirsin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş, nazik bir parfüm. Odunsu-vetiverli. Çok fazla etkili değil ama, tecrübe için, şahsi keyif için alınır. Kokusu güzel ama performansı düşük.

      Sil