21 Kasım 2010 Pazar

John Varvatos





Çıkış yılı: 2004
Tasarım: Rodrigo Flores-Roux

Üst nota: Medjool hurması, Demirhindi (tamarind) hurması, adaçayı, lime, siyah erik
Orta nota: Tarçın, incir, biber, sedir, kişniş
Dip nota: Amber, Vanilya, Deri, Sandal ağacı, Altın amber, Öd ağacı

John Varvatos, Ralph Lauren ve Calvin Klein firmalarında tasarımcı olarak çalıştıktan sonra 2000 yılında kendi modaevini kuran, özellikle 2001 yılında Converse için yaptığı tasarım serisiyle beğenilen Amerikan yuppilerinin sevdiği modacılardan.

2004 yılında ise Shiseido tasarımları ve Zirh International üretim-dağıtım ağı ile birlikte parfüm endüstrisine de giriş yapan John Varvatos'un bu parfümü hoş ve başarılı bir koku.

Aslında Shiseido ortaklığını da öğrendiğim andan itibaren kafamda bu kokunun yapısı daha çok oturdu.. Açık açık, biraz daha az bir bütçeyle Serge Lutens kokularının bir benzerini yapmaya çalışmışlar.

Bilinen niş parfüm markalarından olan Serge Lutens ve baş tasarımcısı Christopher Sheldrake'in Shiseido ile olan bağları bariz. Demek ki Shiseido merkezinde birkaç parfüm formülü kalmış, çünkü John Varvatos tıpkı bir Serge Lutens Chergui veya Ambre Sultan'ın derinliğinde ve ilginçliğinde.

Bahsettiğim Lutens kokuları gibi ilginçlikler peşinde koşulup hurma, kara erik gibi notalar kullanılmış.

Tüm bunların nasıl koktuğuna gelince, ilk 5-10 dakikasında kapalı ortamda dayanılmayacak kadar tatlı-isli ve şurupumsu bir meyve kokusu etrafınızı sarıyor. Daha sonra 1 saat içersinde koku yumuşadıkça vişne-kayısı-erik-hurma kurusu karışımı rayiha daha da yumuşayıp baharatlar ve deriyle birlikte aromatik odunsu tarzda net maskülen bir kokuya dönüşüyor. Parfüm kuvvetli ve etkili.

Lutens'in tatlı-oryantalleri nasıl kokar diye merak edenler JV'u gönül rahatlığıyla alabilir. Aynı kafa yapısındaki parfümün daha ucuz malzemelerle yapılmışı. Bir sonraki postumda bunun daha da ucuz olanını yazacağım.

Tam 20-35 yaş arası, gece ve soğuk mevsim kullanımında tavsiye edebileceğim bir koku. Yapısını beğenirseniz uzun süre kullanabilirsiniz çünkü jenerik ve karakter sahibi bir parfüm, Armani Code filan tırıvırı kalır bunun yanında.

Koku: 8 Kalıcılık: 6 Farkedilirlik: 7 Genele Hitap: 7
Aldığıma pişman mıyım?: Hayır

4 yorum:

  1. Deri altyapılı koku denildiğinde; bulunması çok zor olduğunu duyduğum Pascal Morabito - Or Black ön plana çıkıyor. Urunu neredeyse aramadığım yer kalmadı ama maalesef... Sizin bahsi geçen ürün hakkında herhangi bir fikriniz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Internette ve okudugum bazi blog sitelerinden okudum bende bu parfumu.cok zor oldu ama sonunda fransadan bulup aldim.okudugumuz yazilardan olsa gerek inanilmaz bi beklenti icindeydim bu parfumden ama bnm icin sonuc tamamen hayal kirikligi kutusunu acip bi kere kullandim simdi 15 gundur elimi suresim siseye.Parfum konusunda cok deneyimli ve hayli bilgili olan bi dostum or blackin pahali ve az bulunur olmasinin tek sebebinin icindeki doal hayvansal feromon(bir nevi bayan uyariciymis arastirdigim kadariyla) oldugunu soyledi.bilginize.

      Sil
  2. Baktım şimdi Ebay'de çeşit çeşit boyları var. Aslında kuvvetli deri temalı kokuları pek sevmiyorum, beyaz misk, meyve, narenciye, çok kuvvetli olmayan çiçek notaları, benzoin, amber vs. daha çok hoşuma gidiyor.

    YanıtlaSil
  3. Leto değerlendirmeni okuduktan sonra Varvatosu kullandığımda önceden tam olarak tanımlayamadığım hurma ve siyah erik bir anda gözümün önüne geldi. Bence bahsettiğin şurubumsu etki çok az, tatlılığı çok yerinde az bilinen ama çok sevilmesi muhmetemel bir parfüm. Benim bu parfümde gördüğüm en olumsuz etkiler açılışta burnu biraz rahatsız eden alkol/asisdik tema bir de fark edilirliğin bu tür kokulara göre biraz düşük olması. Ama yine de severek kullandığım güzel ve alınmaya değer bir parfüm.

    YanıtlaSil