8 Temmuz 2010 Perşembe

Thierry Mugler Cologne





Çıkış yılı: 2001

Tasarım: Alberto Morillas

Thierry Mugler gibi uçlarda gezen bir modacının elinden 2001 yılında çıkan bu koku Mugler adına hiç yaraşmayacak şekilde sakin bir koku. Biz Mugler'i nükleer silah etkisindeki kokularıyla tanımıştık halbuki.

Mugler Cologne bergamut, portakal çiçeği, mandalina, portakal kabuğundan çıkartılan petitgrain isimli bir aromakimyasal ve "S-note" diye içeriği gizli tutulan bir maddeden (semen diyolla) oluşuyor ve kendisi unisex.

Koku, nota kavramlarını atlayarak lineer bir his veriyor, zira ilk sıkıldıktan uçana kadar alınan rayiha hemen hemen aynı. Notaları narenciye üzerine olsa da kokunun kendisi tertemiz bir sabun kokusu, duştan hemen şimdi çıkmış gibi bir his veriyor.

Paul Smith Story tarzı, hafif yeşil, turunç, temiz vetiver kombinasyonlarını sevenler muhakkak denemeli.

Uzun süreli kullanımda durağanlığından dolayı sıkabilir ancak özellikle yaz için kesinlikle tavsiye ediyorum.

Koku:8 Kalıcılık: 7 Farkedilirlik: 7 Genele Hitap: 7
Aldığıma pişman mıyım?: Hayır


11 yorum:

  1. merhaba,

    blogunuza yeni rastladim. ellerinize saglik. ozellikle sadece marka degil koku tasarimcilarina da yer vermis olmaniz cok hos.

    kucuk bir duzeltme yapabilir miyim musaadenizle?

    petitgrain narenciyelerin kabugundan degil, dal ve yapraklarindan elde edilir. narenciyenin kabugundan soguk pres yontemi ile elde edilen, o meyvenin kendi yagidir. yani mesela limonun kabugundan limon yagi (lemon essential oil), yapraklarindan ise "petitgrain lemon essential oil" elde edilir.

    petitgrain elde etmek icin en cok basvurulan kaynak "aci portakal agaci"dir. biliyorsunuz, bu agacin ciceklerinden de "neroli" elde edilir.

    bu anlamda "petitgrain" dendiginde aci portakal agaci yapraginin yagi anlasildigindan, diger narenciyelerden elde edilen petitgrain'ler ismen belirtilerek ayristirilir. ornek: demin dedigim gibi mesela "petitgrain lemon" gibi.

    butun bunlarin sonucunda sunu da soyleyebiliriz: petitgrain dogal bir yagdir ve bu anlamda "aromakimyasal"i tanimina uymaz.

    kucuk bir not daha; bu kokuyu tasarlayan burun, alberto morillas.

    bu hos blog icin harcadiginiz emege saglik olsun. tebrik ve tesekkurler.

    vedat ozan
    ( http://www.facebook.com/vedatozankoku )

    YanıtlaSil
  2. Selam, ilgi ve yorumlarınız için çok teşekkür ederim, blogdaki ilk postlara çıkış yılı ve tasarımcı eklemeyi unutmuşum, hemmen düzeltelim.

    Petitgrain'i ben de netten araştırmıştım ve bulduğum wiki linkinde "Petitgrain oil gains its name from the fact that it used to be extracted from the small unripe oranges of the plant." şeklinde meyveden elde edildiğinden bahsediliyordu, yanıltmış demek ki.

    Extraction konusuna kafamı taktığımdan aromakimyasal olarak belirtmiştim ancak tabi tam karşılamıyor, sürdirek labaratuar ürünü değil, belirttiğiniz gibi doğal esansiyel uçucu yağ.

    YanıtlaSil
  3. siz de haklısınız ve sanırım ilk farkedilişi, ham meyvelerin kokusunun olgunlarından olan ayrımı ile ortaya çıkmış. ancak aşağıdaki tanım daha doğru bir tanım ve bugün için kesinlikle yapraktan elde edildiğini söyleyebiliriz. bu durumda acı portakal ağacı son derece bereketli bir nebat oluyor zira meyvesinden orange bigarade, çiçeğinden neroli ve yaprağından da petitgrain elde ediliyor.

    bu arada, saf petitgrain yağı koklarsanız aslında meyvesinden çok çok çok farklı bir koku profili olduğuna kanaat getirebilirsiniz. bana sanki biraz baharatlı gibi gelir nedense petitgrain.

    aslında biz "limon kolonyası" deyip geçiyoruz ama, onun içine hem petitgrain, hem neroli, hem de acı portakal, "kolonya"nın içine bir şekilde dahil oluyorlar. morillas'in mugler için yaptığı bu bence de çok başarılı kolonya da bundan geri kalmamış sanıyorum.

    "Though distilled from the same botanical species as neroli and bitter orange, Petitgrain Essential Oil possesses its own characteristically unique aroma. Petitgrain Essential Oil is distilled from the leaves and sometimes the twigs and branches of the tree whereas neroli essential oil is distilled from the blossoms and Orange Essential Oil is typically cold pressed from the rinds of the fruits - http://www.aromaweb.com/essentialoilspz/petitgrain.asp"

    sevgiler,

    vedat ozan
    (http://www.facebook.com/vedatozankoku)

    YanıtlaSil
  4. Now Smell This (http://www.nstperfume.com/) yaz için bu kokuyu tavsiye etti, koklayamadım henüz ama biraz sıkıcı bir koku gibi... Türkiye'de nerede satılıyor? sephora'larda var mı?

    YanıtlaSil
  5. Selam, lineer, pek değişmeyen bir kokusu olduğu doğrudur, ancak şu ana kadar beğenmeyen görmedim. Türkiye'de sadece bir kere Taksim Tekin Acar'da gördüm şişesini kendisinin.

    YanıtlaSil
  6. gg de ara ara bulunabiliyor.

    YanıtlaSil
  7. Selam Leto,

    Thierry Mugler, A*Men(Angel Men), reviewı yapmayı düşünüyor musun? Zira kendisi, üzerine en çok review yapılan kokulardan biri. Fakat blogunu 6 7 aydır takip eden ve şu ana kadar senin önerilerinle hareket eden biri olarak senin yaptığın reviewlar dışındaki hiç bir reviewla ilgilenmiyorum:)

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, iyi dilekleriniz için teşekkür ederim. A*Men benim pek sevmediğim parfümlerden biri. Ağırlıkla kullanım deneyimlerim bu sitede olduğu için, A*Men'in burada olacağını zannetmiyorum.

      Pure Malt ve Pure Havane güzel ama :)

      Sil
  8. merhaba, biryerlerde methini duyduğum "Thierry Mugler - ice men" isimli kokunun detaylı yorumunu bulamadım.sizin bir fikriniz var mı acaba? ayrıca bulunması da zor bir koku sanırım. kokudankokuya da baktım stokta yokmuş :( azbiraz fikir alabilirsem memnun olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Ice Men kokladım ancak pek hoşuma gitmemişti, peşinden koşulacak bir parfüm olduğunu düşünmüyorum.

      Sil
  9. Üstat Merhaba,
    Morillas için Pi yorumunuzda 'garantici'; TM Cologne yorumunuzda ise 'uçlarda gezen' demişsiniz. Hem garantici hem marjinal olmasını nasıl açıklarsınız acaba? Selamlar..

    YanıtlaSil