16 Eylül 2014 Salı

Parfums de Marly - Herod




Çıkış Yılı: 2012
Tasarım: Olivier Pescheux

Üst nota: Tarçın, Biber
Orta Nota: Tütün, Osmanthus, Laden reçinesi,  Günlük tütsüsü (frankincense)
Dip nota: Vanilya, Sedir, Vetiver, Paçuli, Misk


Adı pek duyulmamış niş markalardan olan Parfums de Marly, ilhamını 1700lerde Fransa Kralı XV. Louis’nin atlarından alıyor.

O tarihlerde Fransa, Grasse ve Paris ile parfüm aleminde tartışılmaz tek lider. Kral da her gün sarayına ve saraydaki fıskiyelerden fışkırtılan sulara katılmak üzere parfüm üzerine parfüm ısmarlıyor. Hatta sarayın ismi bile halk arasında “la cour perfumée” – parfümlü divan olarak anılıyor.

Aynı zamanda atlara da pek sevdalı olan Louis’ye Tunus Emiri sekiz adet at hediye ediyor.  Marly şatosunda bakılan bu atlar, markanın ilhamı.

Modern  Safkan at yarışçılığına baktığımızda hemen hemen tüm atların aşağıdaki üç attan geldiğini görürüz. Louis’ye hediye edilen, ve markanın modelleri arasında bu atlar da mevcut. Anlatacağım parfüm Herod ama bunlar güzel bilgiler.

İŞTE O ATLAR:

Darley Arap: Modern yarış atı arap safkanların Y kromozomu takip edildiğinde, çoğunun soyunun 1704 yılında Suriye’den Sir Thomas Darley’nin bulup İngiltere’ye getirdiği bu safkan Darley’den geldiği görülür. 





Godolphin Arap:  İsmini kendisini çok seven sahibi  Lord Francis Godolphin’den alan bu safkan, aslında Fransız Sarayı’na  hediye dildiğinde Louis’den çok fazla ihtimam görmemiştir, hatta arabaya koşulduğu bile söylenir.  XV. Louis’den sonraki sahibi Lord Godolphin’in İngiltere’ye götürmesiyle ünü artmıştır. Bakın çok meşhur,  filmi çekilen Seabiscuit mesela bir Godolphin tayıdır.





Byerley Turk: Safkan İngiliz yarış atlarının atası olarak kabul edilir. Yüzbaşı Robert Byerley’nin, Osmanlı’nın başarısız  2. Viyana Kuşatması’ndan sonra Hrıstiyan orduların ele geçirdiği Buda kalesinde bu atı bulduğu söylenir.  Britanya’ya giden safkan, unutulmaz bir savaş ve yarış atı olarak tarihe geçer.





Marly şatosunda bakılan bu atların heykelleri halen Şanzelize’de görünebilir.















Bu da gördüğümüz üzre Herod'un şişesi.










Marly’nin en popüler parfümlerinden biri olan Herod’a ismini veren 1758 doğumlu safkan ise Byerley Turk’un bizzat torunu ve İngiliz atçılık tarihinde çok önemli bir safkan. Byerley’nin soyunu en iyi devam ettiren, çok başarılı bir yarış atı.

Tüm bu güzel bilgilerden sonra parfümümüze gelirsek, Herod, Tom Ford Tobacco Vanille kafasında, tütün ve vanilya egemenliğinde oldukça güzel bir parfüm.

Tartışmasız bir şekilde tatlı bir parfüm olan Herod’un ustalıkla işlenmiş performansı ve aurası, bu tatlılığının kapalı mekanlarda bile rahatça kullanılabilmesine el veriyor, fakat gene de tabi ki fazla sıkmamak da gerekiyor. TV’e göre çok daha sakin bir parfüm Herod.


Marly parfümleri


Orta notalarda, aslında en güzeli Jubilation XXV’de kullanılan günlük tütsüsü de kendini biraz gösteriyor, o tütün-vanilya tatlılığından sıyrılıp baharatlı tarafa da göz kırpmayı biliyor.

Dolayısıyla koku, sıradan bir TATLILI koku olmaktan ziyade düzgün baharat notaları da yedirilmiş, çocuksu bir tatlılıktan ziyade, sıcak ve romantik bir parfüm olmayı başarıyor.

Uygun dozajlama ile iç mekanlarda da kullanılabilir, fakat gene de ideal kullanımı dış mekan ve soğuk havalar.

Kokusuyla iç ısıtan, ancak fiyatıyla biraz cep yakan Herod, tatlı parfümleri sevenler için şaheser olmaya aday.

Koku: 9 Kalıcılık: 7 Farkedilirlik: 7 Genele Hitap: 7


                       






7 yorum:

  1. Merhaba.Bu koku Harvey Nichols'da mevcutmu? Ülkemizde satışı varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam, malesef ülkemizde marka mevcut değil

      Sil
  2. Merhaba.Kişisel terçih olarak T.V yoksa Herod mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, TV biraz ağır, ben bunu tercih ederdim

      Sil
  3. merhaba,Pure Havane kullaniyorum koku olarak Herod ile cok cok benzer oldugunu okudum forumlarda sizin dusuncenizi alabilirmiyim simdiden Tesekkueler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi, kafa olarak benzemiyor dersem yalan olur. Pure Havane da guzel parfum ancak Porsche-Audi gibi ikisi arasi

      Sil
  4. Beymen artık getiriyor, çok güzel bir koku bugün 125'lik aldım %15 indirim var.

    YanıtlaSil