18 Aralık 2011 Pazar

Davidoff Cool Water


Çıkış Yılı: 1988
Tasarım: Pierre Bourdon

Üst nota: Lavanta, Nane, Biberiye, Kişniş, Deniz notaları
Orta nota: Sardunya, Portakal çiçeği, Yasemin, Sandal ağacı
Dip nota: Amber, Sedir, Meşe yosunu, Misk

80lerin sonuna gelinene kadar erkek parfümleri "has erkek böyle kokar" çerçevesinde, şimdiki zaman insanlarının genellikle ağır, bayık ve boğucu diye tabir etmesi mümkün olan herbal-baharatlı, belki de odunsu şipreler olarak genellenebilecek kokuların hakimiyetinde idi, ta ki Cool Water 1988 yılında çıkıp belki de erkek kokusu kavramını kendi yönünde ve geniş kitlelere de kabul ettirene kadar. Koku güzel bir akuatik/aromatik fujer.

Cool Water'ın üst notaları, deniz gibi bir koku veren Calone aromakimyasalı ve etkisini oldukça gösteren biberiye ve yumuşak bir lavantanın etkisi altında. Bu üst nota o kadar klasik ki, parfümlerle ucundan kıyısından ilgili herkesin tanıması şaşırtıcı olmayacaktır.

Ancak bu aşinalığa Türk parfümseverler olarak bir antrparantez yapmak zorundayız, çünkü bir traş kolonyası markamız Cool Water'dan büyük ölçüde "esinlendiği" için, ülkemizde Cool Water'ın traş kolonyası ile eşdeğer görülmesi şaşırtmaycaktır. Ülkemiz özelinden çıkıp genel olarak tabloya bakarsak da, gerek market markaları, gerek diğerleri tarafından defalarca ve hunharca kopyalandığı için, özelliğini biraz kaybeden bir parfüm diyebiliriz. Ha kendisi de ucuz bir Creed Green Irish Tweed klonudur (GIT tasarımı da Pierre Bourdon'a aittir), o ayrı. Yaptığı şey daha ucuz malzemelerle bu "vibe"ı kitlelerin kullanımına sunması.

Orta notalarını es geçerek -zira ben çiçeksilikten ziyade üst notalarının kokunun genel karakterini yansıttığını düşünüyorum- diplerine geldiğimizde de burda meşe yosununun baş aktör olduğunu görüyoruz. Bu fiks aromayı da iyice hissettirdikten sonra, zaten nispeten kısa olan ömrünü tende tamamlayarak koklayana veda ediyor Cool Water.

Bu kadar klasikleşmiş bir koku için garip olsa da, adettendir yazalım, ofis ve yazlık kullanıma uygun, ferahlatıcı ve sakin bir koku. Ancak bahsettiğim genel aşinalıktan dolayı, iyi bir parfüm kullanma beklentisinden doğacak iyi tepkileri alamayacağınızı söylemem daha doğru olacaktır. Son yıllarda Josh Holloway'li agresif bir reklam kampanyasıyla tekrar şaha kaldırılmaya çalışılsa da, belki 10 sene sonra nostalji akımıyla tekrar moda olur, kim bilir :)

Koku: 7 Kalıcılık: 6 Farkedilirlik: 6 Genele Hitap: 7
Aldığıma pişman mıyım?: Her erkek bir kez denemeli

16 yorum:

  1. Artık çok sıradan diyebilirim.Yarım şişe duruyor kullanmak içimden gelmiyor :)

    YanıtlaSil
  2. Sizce Davidoff Cool Water mi? Yoksa Bvlgari Aqva mı? Bvlgari Aqva Marine mi?

    YanıtlaSil
  3. Ben günlük kullanıma Bulgari Aqua tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  4. Sizin blogunuzu seviyorum çünkü kesin ve net yazılarınız var. Aslında size çok popüler ve alındığında pişman olunmayacak kokuları liste yapmanızdı fakat hemen aklıma illaki beğenmeyen insan çıkacaktır tepkisi geldi.

    İnternette gördüğüm bir yorumda Coolwater'ın Arko'ya benzetildiğini gördüm ve moralim bozuldu. :)

    Kışın 1 ay kadar kokoriko kullandım ve şu giriş yapmak üzere olduğumuz yaz aylarında 1 veyahutta 2 parfüm alacağım.

    Listemi de yazayım:
    Kenzo Homme
    Terre d'Hermes
    Jil Sander Sun Men
    Jean Paul Gaultier Le Male

    YanıtlaSil
  5. Selam, evet Arko tarş kolonyası Cool Water'ın kokusundan "esinlenmiştir" , o yüzden bu benzetmeler hafifçe doğrudur. Ama tabi ki Cool Water basit bir kolonya kokusu değil.

    Yazdıklarınızın içersinden Kenzo, yazın kullanmaya müsait, hoş bir koku. Diğerleri sıcak günlerde hafif bayabilir, ama az sıkmak da bir çözüm.

    YanıtlaSil
  6. bu parfümün fiyatları bazı yerde 81 lira iken bazı yerde 157 tl ye kadar varmış. Bu fiyat farkı neden kaynaklanıyor? bu diğer parfümler için de geçerli, fiyatlar arasında bazen ciddi farklar var. Acaba son kullanım tarihi geçen, eskimiş ya da yanlış depolama sonucu özelliğini yitirmişleri mi ucuza satıyorlar? Daha önce bu parfümü hiç kullanmadığım için, bana son kullanım tarihi geçmiş ürün gelirse doğal olarak kıysalama yapamayacağım için, orjinal mi yoksa içi mi geçmiş anlayamayacağım...
    siz ne tavsiye edersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam, 80 lira civarı normal fiyattır, yurtdışı sitelerini araştırdığınızda Cool Water'ın 30-40 dolar bandı civarı bir parfüm olduğu görülecektir. Misspera vs. bir sıkıntı yaşamadım.

      Sil
  7. Sayın LETO. sitenizin tek eksik yanı, genel bilgilerin olmayışı.
    Parfüm eskir mi? Tarihi geçer mi? alırken nelere dikkat edilmeli? nasıl sıkılmalı. gibi bilgileri de eklerseniz, biz amatör parfümcülere de hayatının kokusunu bulma arayışında yardımcı olursunuz. teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, "Parfüm eskir mi? Tarihi geçer mi?" gibi sorular yurtdışı parfüm platformlarında da çok konuşuluyor. Firmalar kendilerini garantiye almak adına "3 sene içersinde tüketiniz" diyor ancak onyıllardır elinde bulundurup ilk günkü gibi kokuyor diyen insanlar da mevcut çeşitli kokular için. Yani bu biraz tartışmalı bir konu, benim gene de yegane önerim parfümlerinizi ısı ve ışık almayan yerlerde saklamanız olacaktır.

      Alırken dikkat edilecek hususlar tabi ki önce denemeniz ve kendi burnunuza/zevkinize güvenmeniz. Yurtiçi ve dışı parfüm sitelerinde de tavsiyem, parfüm yorumcusunun sizin çok sevdiğiniz ve hiç sevmediğiniz kokular hakkındaki yorumlarını özenle okuyup değerlendirin, yorumcu sizinle benzer zevklere sahipse faydalanın. Vetiver kokusundan nefret eden birine, tatlı kokulardan nefret eden birine bu kokuları tavsiye etmek abes olur örneğin.

      Nasıl sıkılmalı konusu ise parfümün kuvvetine, mevsime ve açık/kapalı alan kullanımına göre değişecektir.

      Çok kuvvetli bir parfümü açık tene sıkmak yerine göğse ve omuz başlarına uygulayıp giyinmek daha uygun olacaktır. Güzel kokalım derken insanların burnunun direğini kırmaya da gerek yok.

      Vetiver, citrus, hafif baharatlar, deniz gibi notaları içeren parfümler iç mekanda kullanılacaksa hem kıyafet altı hem de ense/kulak arkası, dış mekanda kullanılacaksa ek olarak boyun ve muhakkak bileklere uygulanmasını tavsiye ederim.



      Sil
  8. modası geçti artık kolanyalı mendilde bile kokusu var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Moda dediğin nedir ki ? Herkes gibi olmak mı ?

      Sil
  9. üstad davidof zino için ne düşünüyorsun merak içindeyim saygılar

    YanıtlaSil
  10. Ben bu parfumu beğeniyorum en azından bir trend yarattı bu kulvarda ve birçok parfume referans oldu.ama eski kalite ve saflığı var mı o tartışmalı. Benim 1990-1991 yıllarında kullandığım şişelerle şimdikiler arasında fark var. Yani sanki daha kalıcı ve güçlüydü önceden. Yine de ben seviyorum nostalji olsun diye dolabımda var bir şişe. Tıpkı azzaro,aramis,ysl rive gauche gibi. Bu arada zino güzel bir parfümdur fakat yaş ister çok genç olan biri kullanamaz veya anlayamaz.özellikle son kısımdaki erkeksi vanilya çok iyidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesin defalarca reformule olmustur evet. Koku karakteristigi ayni olsa da ben de daha kuvvetli koktugunu hatirliyorum

      Sil
  11. Sevgili Leto, evde parfüm yapımı hakkı da ne düşünüyorsun. Bir ö ceki mesajda da belirtildiği gibi, eski parfümlerin kalıcılığindan eser yok. Ben evde parfüm yapma düşünceme sırf bu yüzden kapıldım. Bu tarz üst ,orta ve alt notalarında bu kadar çok çeşitlilik bulunan kokuları evde yapabilirmiyiz?

    YanıtlaSil
  12. Merhaba. Bence yapamayiz. Fakat evde amatör isler cikarmak oldukca keyifli

    YanıtlaSil