23 Aralık 2010 Perşembe
Perfume: Story of a Murderer Coffret
Burberry Weekend
Üst nota: Greyfurt, Limon, Mandalina, Ananas, Kavun, Bergamot
Orta nota: Sarmaşık, Meşe yosunu, Sandal ağacı
Dip nota: Amber, Bal, Misk
Burberry firmasının tarihçesine bakıldığında, fresh aleminde amiral gemisi kokularından olan Weekend, ferah çiçeksi bir koku. Yaz kullanımı için üst notalarından da belli olacağı gibi müthiş olan Weekend, maalesef genel parfüm konsepti içersinde performans olarak sınıfı pek geçemiyor.
Öncelikle parfümün açılışı bir bahar-yaz ferahlatıcısı olarak mükemmel. Mandalina-kavun-bergamot üçlüsü kendisini ilk yarım saatte harika bir farkedilirlikle hissettiriyor.
Orta notalarına geçildiğinde ise Paul Smith Story'ye benzer bir yeşil-sarmaşık kokusu öne çıkıyor ve parfümün teninizden uçana kadarki karakterini yansıtıyor.
Dip notalarında bahsedilen, bir parfüme yoğunluk katan bal ve misk aromalarını hiç hissedemedim desem yeridir.
Weekend, daha önce çok bahsettiğim kısa süreli etkili, ferahlatıcı bir yaz kokusu etkisinden bir türlü sıyrılamıyor ve kendisini bir "parfüm" olarak gösteremiyor. Parlak bir açılışı var, sadece o kadar. Alınmasını ancak çok uygun bir fiyata yakalanırsa tavsiye ederim, gene de temiz kokusuyla satın alındığında pişman edecek bir koku değil ama bir daha aldırmayacak, ve hatta nasıl koktuğunu bile unutturacak kadar sıradan bir narenciye kolonyası.
Olmadı, yapamamışsın Burberry diyoruz ve geçiyoruz.
Koku: 5 Kalıcılık: 6 Farkedilirlik: 6 Genele Hitap: 7
Aldığıma pişman mıyım?: Evet
22 Aralık 2010 Çarşamba
Jean-Claude Ellena
Tutup da dünya parfüm aleminin kalesi olan Grasse'ta dünyaya gelince, parfüm yapımcısı olmak işten bile değil herhalde.
Kendisi başarılı çalışmalarının ardından 2004 yılından bu yana Hérmes parfüm bölümünün baş tasarımcısı.
Kızı Cécile Ellena ise "The Different Company" isimli niş parfüm firması için tasarım yapıyor.
Ellena'nın belli başlı işleri;
Bulgari için; Eau Perfumée Thé Vert - Thé Vert Extreme
Frederic Malle için; Angeliques sous les Pluie, Bigarade - Bigarade Concentrée, Eau D'Hiver
Hérmes için; Hérmessence serisi, Jardin serisi, Terre d'Hermes, Voyage d'Hermes, Kelly Caleche, Elixir des Merveilles
L'Artisan için; Bois Farine, Ambré Extreme
Van Cleef&Arpels için; First, Miss Arpels
The Different Company için; Osmanthus, Rose Poivrée, Bergamote, Bois d'Iris
Diğer dikkat çeken işleri ise Cartier-Declaration, Sisley-Eau de Campagne, Armani Night, Amouage Dia, Acqua di Parma Colonia Assoluta
18 Aralık 2010 Cumartesi
Creed Millesime Imperial
Çıkış Yılı: 1995
Üst nota: Limon, bergamot, mandalina
Orta nota: Kavun, İris, Deniz tuzu
Dip nota: Misk, Gri amber
Creed kokularının pahalılığı, kalitesi ve celebrity marketingine daha önce değinmiştim. Bu koku da Harrison Ford'un kokusuymuş, hadi bakalım.
Öncelikle Millesime Imperial çok güzel bir koku. Ancak Green Irish Tweed gibi ilk andan itibaren vurucu değil, sevmesi biraz zaman alıyor.
Üst notalarındaki fiks narenciye karışımı, sulu ve nemli bir etki, ancak garip bir metalik tınısı var. Sıkar sıkmaz koklarsanız kötü bile diyebilirsiniz fakat beş dakika içersinde koku açılmaya başlıyor. O metalik kokuya bir türlü anlam veremedim, sanırım doğal aromalarıyla övünen Creed bu kokuda bergamot aromasında biraz yapaylığa kaçmış.
Orta notasına geçildiğinde feminen iris çiçeği etkisini hissettirmeye başladıktan sonra kokuyu başından sonuna kadar ele geçiren kavun aroması öne çıkıyor. Hatta baştaki metalik etkisini attıktan sonra Millesime Imperial'e çok doğal bir kavun kokusu diyebilirim.
Bahar yaz aylarına mükemmel gidecek bu taze kavun kokusu, parfümün ana karakteri gibi. Kenneth Cole Reaction tanıtımında bahsettiğim kavun aroması bunun yanında fabrikasyon bir şaka gibi kalıyor.
Dip notasında ise Creed'in alamet-i farikası olan gri amber-misk karışımı, kokunun adeta karakterini değiştiriyor ve uniseks olarak pazarlanan bu kokuyu mükemmel erkeksi bir hale getiriyor.
Özetle Millesime Imperial, çok taze, doğal ve etkili bir koku, ancak tabi ki çok pahalı.
Kenneth Cole Reaction, hatta Sean John Unforgivable bunun ucuz malzemeli bir kopyası olarak kullanılabilir.
Koku: 9 Kalıcılık: 7 Farkedilirlik: 7 Genele Hitap: 7
Aldığıma pişman mıyım?: Hayır
14 Aralık 2010 Salı
Liz Claiborne Curve
Üst nota: Ananas, ardıç, lavanta, limon, portakal çiçeği
Orta nota: Kişniş, zencefil, ginseng, kaktüs
Dip nota: Sandalağacı, amber, sedir, vetiver, biber
Liz Claiborne modaevi 1976'dan beri Amerikan günlük-rahat giyim sanayiinde söz sahibi olan, Mexx, Juicy Couture gibi alt markalara sahip New York merkezli bir firma.
İşin bizi ilgilendiren parfüm tarafına gelirsek, gerek kendi markası, gerek de alt markalarıyla birlikte fiyatları el yakmayan, uygun bütçeleri hedefleyen hoş kadın ve erkek kokuları mevcut.
Curve for Men de, günlük kullanıma çok uygun, kimseyi rahatsız etmeyen bir etkiye sahip bir meyveli-hafif baharatlı koku. Üst notasındaki yoğun ananas etkisi, zamanla başka notalar devreye girse de baskınlığını koku teninizden 4-5 saat içersinde yok oluncaya değin koruyor.
Ananasın baskınlığı arasından sıyrılmaya çalışmadan, bilakis onun biraz ekşimsi rayihasına güzel bir tatlılık katarak portakal çiçeği ve lavanta notaları hissediliyor, ancak bu hissiyatın pek doğal aromalarla olduğunu söyleyemeyeceğim.
Orta notalarında ananasın yanında biraz daha toprak-çimen kokusuna yakın bir etkisi var. İlk olarak Givenchy Xeryus Rouge'da gördüğüm kaktüs notası bunda da mevcut. Kendini nemli, tatlı bir yağmur sonrası toprak kokusu olarak hissettiriyor. Beraberindeki kişniş ve ginseng ile de hafif baharatlı-topraksı-odunsu bir kokuya dönüşüyor.
Bunlar olmadan sadece ananasla gayet lineer bir genç kokusu olacakken bu topraksı notalar kokuyu biraz olgunlaştırıyor.
Dip notasında ise meyveli-odunsu etkiyi güçlendirerek sabitleyen sandal ağacı, biber ve amber kendileri tek tek hissedilmese de karışımın içine bağlayıcı-sabitleyici olarak iyi yedirilmiş, kokunun kalıcılığını arttırıyor.
Nihayetinde günlük kullanıma uygun, fiyatı uygun, hoş bir koku. Parfümde özel bir şeyler aramadan güzel bir fiyata temiz, meyveli-hafif baharatlı bir koku isteyenler deneyebilir.
Kitlelere ve uygun bütçeye göre yapıldığı gerçekten çok belli, kötü demek imkansız ama özel bir yanı da yok.
Koku:6 Kalıcılık: 6 Farkedilirlik: 6 Genele Hitap: 7
Aldığıma pişman mıyım?: Evet
Kurucusu olan bayan Claiborne de 2007 yılında vefat etmiş, toprağı bol olsun, neşeli bir kadınmış.
9 Aralık 2010 Perşembe
Escada Sunset Heat
Tasarım: Taklit
Üst nota: Limon, portakal, star fruit isimli tropikal bir meyve
Orta nota: Lavanta, hatmi çiçeği
Dip nota: Amber, misk
Escada Sunset Heat, firmanın Acqua di Gio fırtınasını geç yakalamasının sonucu ortaya çıkmış yazlık, ferah bir genç kokusu.
İlk sıkıldığındaki 2-3 dakikalık burun büktürücü bir alkol kokusundan sonra ferah tropik meyve kokuları, portakal çiçeği kokusuyla birlikte kendini gösteriyor. Ancak üst notasındaki limon aroması oldukça yapay kalıyor, Algida'nın limonlu buzparmak dondurması gibi bir açılışı var.
Notaları arasında yazılmamış olmasına rağmen her Gio taklidinde olduğu gibi kavun-karpuz aroması da kesinlikle mevcut ve kendisini hissettiriyor.
Yazlık koku yapmaya çalışan firmaların şu 30 dakikalık üst nota etkisi ile bir sorunu var, ucuza kaçmaktan mı nedir, bunu bir türlü parfümün geneline yayıp ferahlatıcı etkiyi verilen paraya değecek şekilde parfümün tamamına dağıtamıyorlar. Fikrimce kesinlikle vetiverle yumuşatıp, sandal ağacı ile de sabitlemeleri lazım.
Sunset Heat'te de bu sorun var, sıktım, hoş bir koku, ama o kadar. Özel hiç bir yanı yok. Dip notadaki misk ve amber bu aromayı hakkını vererek kullanan gerçek parfümlere bir hakaret niteliğinde adeta. Baştan aşağı ucuz ve yapay malzemeler kullanılmış.
Liselilerin bu kokuyu seveceğinden eminim, zira asla rahatsız etmeyen hoş bir narenciye kokusu ama bu tarzın kralı kim ne derse desin Acqua di Gio. Henüz taklidi olmaktan öteye geçemeyen bu tarz kendine özgü bir kokuya rastlamadım.
Orta notadaki hatmi çiçeği pek aşina olmadığım bir aroma, diğer bahsedilen lavanta ise kendini pek gösteremiyor.
Özetle, çiçek-meyva temasında, ilk 30 dakikasındaki hoş kokuya rağmen, olmamış bir Gio taklidi.
Koku: 6 Kalıcılık: 6 Farkedilirlik: 6 Genele Hitap: 7
Aldığıma pişman mıyım?: Evet
6 Aralık 2010 Pazartesi
Yves Saint Laurent Live Jazz
Çıkış yılı: 1998
Tasarım: Pierre Bourdon
Üst nota: Limon, Greyfurt, Nane
Orta nota: Kişniş, uşkun
Dip nota: Küçük hindistan cevizi, amber, vanilya, sedir
Genelde kadınlar için ağır oturaklı, erkekler için de belli bir görmüş geçirmişlik ve yaş grubu isteyen kokular üreten YSL firması, zamanında gençlerin de kullanabileceği bir koku yapmış demek ki.
Live Jazz, üst notalarından da anlaşılacağı gibi bahar-yaz kullanımına uygun, son derece ferah bir koku. İlk on dakikasındaki hafif notalar en sağlam yaz sıcağını bile sanki bıçakla ikiye kesecek kadar ferahlatıcı ve doğal. Açıkçası bu yönünü çok sevdim. Zira yazın parfüm kullanmak neredeyse anlamsız hale gelir, en hafif dediklerimiz bile bazen rahatsız eder, kimisi de 5 dakikada buharlaşır gider.
Live Jazz ise böyle değil. Bu ferah üst nota bombalama etkisiyle Lacoste Booster'a çok benzettim. Ancak Booster'dan daha doğal koktuğunu söyleyebilirim.
Yalnız Live Jazz'da beni rahatsız eden, kokuyu pek sevmememe sebep olan ekşi bir şeyler var. Orta notalara yarım saat içersinde geçerken kişniş ve uşkun adındaki bitkinin kokusu ortaya çıkıyor. Kişniş kokusunu biliyorum, rahatsız da etmez ancak bu uçkun denen şeyi ilk kez duydum.
İngilizcesi "rhubarb" olan bu bitki, daha çok İngilizlerin tatlı-reçel gibi besinlerde tat verici olarak kullandığı, bizde de "uşkun", "yayla muzu", "Van muzu" adlarıyla bilinen doğu illerimizde tüketilen ekşi bir sebze imiş.
Sanırım Live Jazz'da orta notalara geçildiğinde hissedilen ekşimsi kokuyu bu uşkun notası veriyor. O ferah başlangıçtan sonra beni kokudan soğuttu.
Ne de güçlü bir aromaymış bu ekşimsi nota; hakimiyetini sürdürerek dip notalara indiğinde ise gene Booster'da olduğu gibi hafif küçük hindistan cevizi ve vanilyayı hissettirerek teninizden uçuyor.
Özellikle ilk yarım saati yaz kullanımı için çok hoş bir koku ancak denenmeden alınmamasını tavsiye ederim, belirttiğim aroma sizi de rahatsız edebilir
Koku: 5 Kalıcılık: 6 Farkedilirlik: 7 Genele Hitap: 6
Aldığıma pişman mıyım?: Evet