28 Ekim 2014 Salı

Chanel Sycomore

Çıkış Yılı: 2008
Tasarım: Jacques Polge & Christopher Sheldrake

Nota özeti: Tatlı vetiver


Zaten lüks bir marka olan Chanel'in daha da üst segment olan Les Exclusifs serisi parfümlerinin amiral gemilerinden olan Sycomore ile karşı karşıyayız.

Chanel Les Exlusifs serisi

Yorumlayacağım Sycomore, aslında 1930 yılı çıkışlı bir Chanel klasiğinin Les Exclusifs serisi altında bir 2008 yorumu. Eskisi nasıl kokar, nedir malesef bir fikrim yok, ancak elimizdeki de harika bir parfüm olduğundan kaybettiğimiz çok fazla bir şey yok diye düşünüyorum.


Sycomore, aslında genel hatlarıyla bir vetiver parfümü. Vetiver aromasının nasıl değişik alanlarda kullanıldığını daha önceki Vetiver Dosyası yazımda incelemiştim. Sycomore ise tam nevi şahsına münhasır, tatlı vetiver diyebileceğimiz bir gri alanda.

                                              


Vetiverin kendine has kokusunu her daim hissettirmekle beraber, Sycomore'u farklı yapan, kavrulmuş fındık/fındık kabuğu kokusunu ve destek sandal aromalarını taşıması.


Adeta bir gourmand/vetiver şeklinde ilerleyen Sycomore'u beğenmemek cidden güç. Ben kendisini parfüm aleminde esaslı bir sanat eseri olarak görüp, en sevdiğim vetiver parfümü olarak çoktan ilan ediyorum. 





Parfümseverim diyen bir kişinin dolabında, vetivere özel nefreti yoksa muhakkak bulunması gereken bir başucu eseri Sycomore.

Klasik notayı, hafif tatlılık, tütsü ve sandal ile besleyen bu şaheseri denemeyen demiyorum, kullanmayan çok şey kaybediyor.

Hafifçe soğuk havalarda tavsiye etmekle beraber ofis kullanımına da gayet uygun.

Enfes.





Koku: 10 Kalıcılık: 8 Farkedilirlik: 8 Genele Hitap: 8

7 Ekim 2014 Salı

Creed Virgin Island Water



Çıkış Yılı:  2007
Tasarım: Creed ailesi

Üst nota: Lime, Hindistan cevizi, Bergamot, Mandalina
Orta nota: Yasemin, Ylang-Ylang, Zencefil
Dip nota: Beyaz misk, Rom, Şeker kamışı


Creed markası parfümlerinin ünlüler için tasarlandığı/kullanıldığı pazarlamasını oldukça yoğun yapan bir parfümevi. Virgin Island Water için ise mütevazi davranılıp, sadece Creed ailesinin bir Karayip gezisinden esinlendildiği belirtiliyor.

İsim, tasarım ve konsept olarak en başarılı bulduğum Creed parfümüyle başbaşayız. Virgin Island Water, Creed ailesinin Porto Riko açıklarındaki Britanya kontrolünde bulunan Virgin Islands'a yapılan bir seyahate adanmış.

Parfüm, ilk olarak Karayipler denince akla gelen tüm steryotipleri yansıtıyor.


Ha bunlar nedir, parlak citrus, hindistan cevizi ve rom. Kokunun açıklanan notalarındaki tüm vesaireyi bir kenara bırakırsak, Virgin Island Water ağırlıkla bir lime, hindistan cevizi ve rom kokusu. Ünlü kokteyller Pina Colada ve Margarita kokularını fena andırıyor haliyle.

Yani kokunun görsel hali özetle bu:



Creed parfümlerinde sıklıkla rastlanan batch, yani bir üretim yılının diğerini tutmamasını, marka tamamen doğal hammaddeler kullanmasına, ve bunların her yıl rekoltesinde/hasadında/kalitesinde değişiklikler gösterebilmesine bağlıyor. Marka ile ilgili en çok kullanıcı şikayeti de bu konuda, bunca para verdiği bir konuda bir şişenin diğerini tutmayabilmesi.

Ben şahsen üç değişik Virgin Island Water deneyimledim. İngiltere'den aldığım elimdeki şişe şanslıyım ki en iyi diye bahsedebileceğim batch: Parlak bir lime, doğal bir Hindistan cevizi ve uzun süren performans.

Deneyimlediğim diğer VIWlerde ise daha kuru bi citrus açılış ve boğuk bir Hindistan cevizi aroması gördüm. Zaten Hindistan cevizinin parfümlerde çok riskli bir kullanım olduğunu düşünüyorum. Aşırıya kaçıldığında Marc Jacobs Man'de olduğu gibi gereksiz bir tatlılık, veyahut büyük umutlarla deneyip beğenmediğim Heeley Cocobello'da olduğu gibi boğuk bir nemlilik olabiliyor.

Neyse ki bu konuda Virgin Island Water'ın bahsettiğim iyi batch'i gerçekten alanında tartışılmaz bir kral.



İlk sıkıldığı andan itibaren, tenden uçana kadar ilerleyen lime-hindistan cevizi- rom kombosu, kaliteli bir kokteyl ve parti ortamı gibi kokuyor.

Şüphesiz bir yaz ve spor giyim kokusu olan Virgin Island Water'ı bu tip kokuları seven parfümseverlerin es geçmemesini özellikle öneriyorum.

Koku: 8 Kalıcılık : 7 Farkedilirlik: 7 Genele Hitap: 7